Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Yazın en tehlikeli gıdası pilav

Yazın en tehlikeli gıdası pilav

Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Başkanı Prof. Dr. Haluk Vahaboğlu, yaz aylarında artan besin zehirlenmelerine dikkati çekerek, "Bazı besin zehirlenmesi etkenleri pilavda çok bulunur. Bu nedenle pilav, özellikle sıcak havalarda tehlikeli bir gıda maddesidir" dedi.

Prof. Dr. Vahaboğlu yaptığı açıklamada, yaz aylarında daha çok su ve gıdalardan bulaşan ve ishalle seyreden hastalıklarla karşılaştıklarını söyledi. Bu tablonun, özellikle çocuklar için hayli riskli olduğunu belirten Prof. Dr. Vahaboğlu, hemen bir sağlık kurumuna başvurulması önerisinde bulundu.

Su ve gıdaların, hijyenik ve mikropsuz olmasına dikkat edilmesini isteyen Prof. Dr. Vahaboğlu, şu önerilerde bulundu: "Kişiler, evde su kullanırken mümkün mertebe kaynatsınlar. Pişmemiş yemeklerden uzak dursunlar. Özellikle bazı besin zehirlenmesi etkenleri pilavda çok bulunur. Pilavın yapısı mikroorganizmaların üremesine ortam sağlar. Sıcak da bu mikroorganizmaların üremesini artırır. Bu nedenle pilav, özellikle sıcak havalarda tehlikeli bir gıda maddesidir. Yine çekindiğimiz şeylerden bir tanesi de kontrolsüz satıcılardır. Tezgahlarda satılan salatalıkların kabukları soyulmasınarağmen elle temas ettiğinden hijyen değil. Yine tavuk ve tavuk ürünleri çok önemli. Tavuk, doğru düzgün pişirilip yenmeli. Çünkü tifove paratifo etkenleri çok sık bulaşır Yumurta da mutlaka kaynatılarak tüketilmeli."
336
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.