Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Yaz seven hastalıklar

Yaz seven hastalıklar

Sıcaklar, gıda zehirlenmelerini artırdı. Uyarılar: Meyve-sebzeyi iyi yıkayın, açıkta satılan yiyeceklerden kaçının, özellikle proteinli gıdalar dikkat ister.

Yaz sıcakları ile birlikte gıda zehirlenmelerinde büyük artış yaşanıyor. Besinler ile tifo, dizanteri, kolera, brucella gibi pek çok hastalık bulaşabiliyor. Besin zehirlenmelerine genellikle bakteriler neden oluyor. Bunlar en çok oda ısısı ve üzerindeki derecelerde çoğalıyorlar. Genellikle 5 derece ve altındaki sıcaklıklarda ise çoğalamıyorlar. Bu nedenle besin zehirlenmelerinde yazın büyük artış yaşanıyor.

Memorial Hastanesi Dahiliye Bölümü'nden Doç. Dr. Mesut Başak, yaz aylarında besinlerin saklanmasının büyük önem kazandığını belirterek, "Soğuk saklama olmazsa mikroplar hızlı üremeye başlar. İyi yıkanmayan sebze ve meyvelerin tüketilmesi, temiz olmayan suların kullanılması, açıkta satılan gıdaların tüketilmesi, buzdolabı dışında pişmiş yemeklerin bekletilmesi besin içinde toksin ve bakteri oluşumuna neden olur. Bu besinlerin vücuda alınması da ishal ve besin zehirlenmelerine yol açar" diye konuştu.

Dikkat gereken besinler
Uzmanlar özellikle hamburger, kümes hayvanları, yumurta gibi yüksek proteinli gıdaların tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini ifade ediyor. Kirli su ve gübre kullanılarak yetiştirilen, pişirilmeden, temizlenmeden tüketilen meyve, sebzeler de zehirlenme ve hastalıklara neden olabiliyor. Fast food restoranlardan alınan ızgaralar da insan sağlığı için tehdit.

Uzmanlar iki saatten fazla oda ısısında bekletilmiş ve tekrar ısıtılmayan sandviç, zeytin yağlı yiyecekler ve salataların tüketilmemesini öneriyor. Ayrıca pastörize edilmemiş süt ve sütten üretilen ürünler, midye başta kirli denizden çıkarılan deniz hayvanları da hastalıklara neden oluyor.

Sebze ve meyveleri suda bekletin
Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Zerrin Söylemez, "Sebze ve meyvelerin tozdan arındırılması için bir süre suda bekletilmesi, ardından bol suyla defalarca yıkanması gerekiyor. Mutfak ürünleri ve ellerin temizliğine çok dikkat etmeli, sık aralıklarla alışveriş yapmalı, çocukları sokakta satılan gıdalardan uzak tutmalıyız" dedi.

Belirtiler ve tedavileri
Acıbadem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Şadiye Yücel Kutbay ise yaz aylarında artan vakalarla ilgili şöyle konuştu: "Kişisel hijyene dikkat edilmemesi, suların kirli olması, taşıyıcıların tedavi edilmemesi besin zehirlenmelerine neden oluyor. Besin zehirlenmelerinin belirtileri tabloya yol açan bakterinin özelliğine göre değişiyor. Ancak pek çoğunda bulantı, kusma, ateş, karın ağrısı, ishal, özellikle kolera gibi şiddetli ishal ile seyreden tablolarda su kaybı belirtileri ile oluşuyor. Besin zehirlenmelerinin tedavisinde sıvı ve elektrolit kayıplarının yerine konması temel prensip olarak kabul ediliyor."
(Radikal)
309
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.