Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Unlu gıdalarda "Çölyak" riski

Unlu gıdalarda "Çölyak" riski

Anne sütünü kısa süreli ya da yetersiz alan, unlu gıdayla beslenen bebeklerin, ömür boyu diyet gerektiren "Çölyak" hastalığına yakalanma riski taşıdıkları bildirildi.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr.Tanju Özkan, Çölyak hastalığının oluşumunda esas olarak genetik ve çevresel faktörler rol oynasa da, araştırmaların, beslenmesinde erken dönemlerden itibaren buğday proteinine maruz kalan kişilerde bu hastalığın daha çok görüldüğünü belirtti.Çölyak hastalığına neden olan "gluten" maddesinin buğday, arpa ve yulafta bulunduğuna dikkati çeken Doç.Dr.Özkan, "Çölyak hastalığının anne sütünü kısa süre veya yetersiz alan ve erken dönemden itibaren unlu gıdayla beslenen çocuklarda daha fazla görüldüğü ispatlanmıştır. Unlu besinlerin 6 aydan sonra alıştırılarak verilmesi gerekir. Anneler, bebeklerini beslerken anne sütünün besleyiciliğine güvenmeli, unlu besin ve bisküvileri en azından ilk altı ay bebeklerinden uzak tutmalıdır" dedi.

Türkiye'de Avrupa'nın 23 katı daha fazla
Hastalığın bebeklik çağının sonuna doğru ve 2-4 yaş arasında karınağrısı, kronik ishal, büyüme geriliği, tedaviye cevap vermeyen demir eksikliğine bağlı kansızlık, iştahsızlık, deri, saç ve kaş dökülmesi şeklinde belirtilerle kendisini gösterdiğini belirten uzmanlar, belirtilerin, sindirim sistemiyle direkt ilgili olmaması nedeniyle hastalığın gözden kaçabildiğini ve tedavisinin geciktiğini söylerek hastalığın tedavisini "Avrupa'da 3 binde bir olan hastalığın görülme sıklığı, UÜ tarafından Bursa'da 2500 ilkokul öğrencisi üzerinde yapılan araştırmada, gizli vakalar da dahil olmak üzere 150'de bir olarak saptandı. Hastalığın bu kadar sık görülmesi anne sütüne gereken önemin verilmemesinden kaynaklanıyor. Bu hastalığa yakalanan çocukların, yaşam boyunca gluten maddesinden arındırılmış özel diyetle beslenmeleri gerekiyor. Diyete dikkat edilmezse, kansızlık, büyüme geriliği, bağışıklık sistemi hastalıkları ve ince bağırsaktaki lenf dokusu tümörlerine neden olabiliyor" diyerek anlattılar.
360
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.