Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Türk şarabı 74 yaşında

Türk şarabı 74 yaşında

Avrupa'da 50 litre olan şarap tüketimi, bağ alanında dördüncü sırada bulunan Türkiye'de 0.78 litre. Yine de Türk firmalar Fransa'ya şarap satacak kadar iddialı.

Türkiye'nin en eski ve ilk özel sektör şarap üreticisi olarak 1929'da Ankara'da, Cenap And tarafından kurulan Kavaklıdere Şarapları, kuruluşunun 75. yılında bir dünya markası olma yolunda ilerliyor. Şirketin sahibi ve yöneticisi Ali Başman, Türkiye'nin, potansiyeli doğru kullanılırsa, dünya pazarında büyük pay alabileceği görüşünde. Kavaklıdere Şarapları, Ankara'nın, bir zamanlar üzüm bağları, bugün ise binalarla dolu Kavaklıdere semtinde kurulmuş. Önce başkentin, sonra ülkenin önemli şarap markalarından olan firmanın patronu Başman, Türkiye'de şarapçılığın gelişimini şöyle anlattı:

"Önceleri azınlıkların yaptığı bir üretimdi. Onlar gidince, Türklere kaldı. Kavaklıdere 1929'da 'Daima daha iyisini daha kalitelisini yapmak' fesefesiyle üretime başladı. 1985'te yeni tesise taşındık, amaç para kazanmaktan öte, Anadolu'ya has tatları yurdumuzda tanımamız, yurtdışında tanıtmamızdı; Anadolu'da yetişen üzümler iyi işlendiğinde, kaliteli şarap üretileceğini ispatlamaktı. Ve bugün, yeterli görmememize rağmen, güzel şeyler yaptığımızı söyleyebilirim."

'Henüz yolun başındayız'
Son yıllarda şaraba ilginin arttığını, hatta bazı meraklıların kendi bağlarında ve hazır aldıkları üzümlerle evlerinde şarap yaptığını anımsatan Başman, yine de 'Türkiye'de bir şarap kültürü oluştu' demek için erken olduğunu, henüz yolun başında olunduğunu ifade etti. Başman, "Temel hareket noktamız Türkiye'nin potansiyeli. Kaynaklar doğru kullanılırsa, doğru zamanda, kaliteli üretimle, Avrupa ve hatta dünya pazarlarında büyük pay sahibi olmak işten bile değil. Bunun için de, Türkiye'nin en güçlü silahı turizm, doğru kullanılmalı" dedi.
Ankara Akyurt'taki üretim, depolama ve şişeleme tesislerinde faaliyetini sürdüren şirket, 450 dönümlük arazi üzerindeki entegre tesisindeki 20 bin metrekarelik kapalı alanında üretim yapıyor.

Nevşehir'in Gülşehir bölgesinde, şirketin bağcılık ve şarap işletmesi konusunda önemli yatırımları var. Anadolu' da terk edilmeye yüz tutmuş üzüm çeşitleri ile aralarında Cabernet ve Sauvignon Blanc'ın bulunduğu yabancı üzüm çeşitlerinin yer aldığı 1500 dekar alan bağ haline getirilmiş. Bu sene faaliyete geçen bu bölgedeki şarap işletmesi, 3.5 milyon litre stoklama kapasitesine sahip. Bu işletmede şu anda üzüm işleme ve stoklama mevcut. İleride kapasitenin 5 milyon litre olması ve şişeleme ünitesinin de devreye girmesi hedefleniyor.

Üretimin yüzde 20'si ihraç
Şirketin Manisa'nın Alaşehir bölgesinde Kemaliye kasabasında da bağcılık yatırımları var. Öküzgözü, Boğazkere, Cabernet, Merlot ve Shiraz üzüm çeşitlerinin yer aldığı 900 dekar alan bağ haline getirilmiş. 31 çeşit ürünüyle, depolama kapasitesi Akyurt'taki tesislerde yıllık 13.5 milyon, Nevşehir'deki tesislerinde ise 3.5 milyon litre olan Kavaklıdere, üretiminin yüzde 20'sini ihraç ediyor. Kavaklıdere, Belçika'da kurduğu Kavaklıdere Europe şirketiyle, Almanya, Hollanda, Fransa, Britanya, Norveç ve İsveç'e satış yapıyor. ABD ve Japonya'da distribütörleri var. Başman, Türkiye'nin, dünyada bağ alanı yönünden dördüncü, yaş üzüm üretimi yönünden ise beşinci olduğunu belirtirken, üretilen yaş üzümün sadece yüzde 2'sinin şarap üretiminde değerlendirildiğini söyledi. Başman, "Avrupa'da kişi başına yılda 50-60 litre civarında olan şarap tüketimi, Türkiye'de 0.78 litre. Bunun artması için kaliteli üretim yapılmalı ve şarap kültürü yerleştirilmeli" dedi.

Yaşına ve rengine göre sertlik
Şarabın çeşitlerine göre ideal içim dereceleri şöyle:
  • Köpüklü şaraplar: 4-6 derece.

  • Tatlı ve yarı tatlı şaraplar: 4-6 derece.

  • Sek genç beyaz ve roze şaraplar: 6-8 derece.

  • Yıllanmış beyaz şaraplar: 8-10 derece.

  • Genç kırmızı şaraplar: 12-14 derece.

  • Az yıllanmış kırmızı şaraplar: 14-18 derece.

  • Yıllanmış kırmızı şaraplar: 18-20 derece.


  • Şarap nasıl saklanır?
    Şarabın saklanması kalitesini korumak ve artırmak açısından önemli. Şarapların doğru şekilde saklanmasının koşulları şöyle:
  • Şişelerin yatık saklanması, mantarın ıslanmasını sağlar, ıslanan mantar da şarabın havayla temasını engeller.

  • Saklanan yer loş olmalı. Işığa maruz kalan şarap erken yaşlanır.

  • Isı 10-20 derece arasında olmalı.

  • Şarabın saklandığı yerin nem oranı yüzde 70 civarında korunmalı.

  • Havalandırmasız ortamda kalan şaraplarda ağır bir koku oluşur. Havalandırma eksikliği varsa, ortamdaki kötü kokular şaraba geçer.


  • Hangi şarapla hangi yenmeli?
  • Köpüklü şaraplar: Aperatif, tatlı, meyve.

  • Tatlı ve yarı tatlı şaraplar: Aperatif, tatlı, meyve.

  • Sek genç beyaz ve roze şaraplar: Aperatif, balık, tavuk, pizza, makarna, pasta, deniz mahsulleri.

  • Yıllanmış beyaz şaraplar: Soslu tavuk ve balık yemekleri.

  • Genç veya az yıllanmış kırmızı şaraplar: Tavuk, ızgara et ve peynir.

  • Yıllanmış kırmızı şaraplar: Av etleri, soslu etler ve yıllanmış peynirler.

  • (Radikal)
    477
    dahafazlası
    YORUMLAR
    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.