Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Türk mutfağı Avrupa'da 'şişmanlatanlar' liginde

Türk mutfağı Avrupa'da 'şişmanlatanlar' liginde

The Wall Street Journal Gazetesi, dün Avrupalıların beslenme ve diyet kültürleriyle ilgili çok kapsamlı bir araştırmanın sonuçlarını yayınladı.

Dünyaca ünlü kamuoyu araştırma şirketi GfK tarafından eylül ve ekim aylarında 20 ülkede yaklaşık 21 bin kişi üzerinde yapılan araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.

TÜRKLER AZ DİYET YAPIYOR
Anket, Avrupa Birliği ülkelerinin yanı sıra, Türkiye, Rusya ve ABD'de uygulandı. Türkiye ankete katılanların yüzde 38'ine göre en çok şişmanlatan mutfağa sahip. Buna göre, Türk mutfağı, Çek Cumhuriyeti ve Yunanistan'ın ardından en çok şişmanlatan üçüncü mutfak olarak görülüyor. Araştırma, Türk kültüründe sofrayı yüzde 95 oranında kadınların hazırladığını da ortaya koydu.

Bir diğer çarpıcı noktaysa, Türkler'in yüzde 14'lük oranla en az diyet yapan milletler arasında sayılması oldu.

Ankete katılanların yüzde 19'u, Fransız mutfağının abartıldığını düşündüğünü söylerken, aynı konu Fransızlar'a sorulduğunda bu oran yüzde 22'ye yükseliyor. Bu, tüm ülkeler arasında en yüksek oran.

CHİRAC'A CEVAP
Bir başka ilginç sonuç, temmuz ayında İskoçya'da yapılan G-8 zirvesi sırasında "İngiliz mutfağından kötü tek mutfak Finlandiyalılarınki" diyen Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'a bir cevap niteliğinde. Ankete göre, Fransız mutfağının abartıldığını en çok düşünenler, özellikle İngiliz ve Finlandiyalılar.

İŞTE YEMEK YEME VE DİYET ALIŞKANLIĞI
  • AVUSTURYALILAR
    - %85 Son iki yılda diyet yapanlar
    - %18 Diyeti yarım bırakan kentliler Kırsal kesimde bu oran yüzde 6
    - %23 Ana öğünün yanında bira içenler
    - %64 Evde her gün yemek yapanlar

  • FRANSIZLAR
    - %92 Ana öğünün yanında su içen kadınlar
    - %28 Ana öğünün yanında şarap içen erkekler
    - %30 Son iki yılda diyet yapan kadınlar
    - %22 Fransız mutfağının abartıldığını düşünenler

  • ALMANLAR
    - %32 Ana öğünün yanında meyve suyu içenler. Bira içenlerin oranı sadece yüzde 13
    - %13 Son iki yılda diyet yapanlar.
    - %48 Evde yemeği 30-54 yaş arasındaki bir kadının yaptığını söyleyenler

  • İTALYANLAR
    - %90 Haftanın 7 günü evde yemek yiyenler
    - %33 Ana öğünün yanında şarap içenler
    - %45 En az şişmanlatanın İtalyan mutfağı olduğunu düşünenler
    - %42 Fransız mutfağının abartıldığını düşünenler

  • İNGİLİZLER
    - %30 Evde yemeğin çoğunun erkeklerce yapıldığını söyleyenler
    - %22 En az şişmanlatanın Çin mutfağı olduğunu düşünenler
    - %27 Son iki yılda diyet yapanlar. Bunlar arasında, hedefini tutturan ya da aşanların oranı yüzde 30

  • FİNLİLER
    - %47 Son iki yılda diyet yapan kadınlar
    - %27 Son iki yılda diyet yapan erkekler
    - %53 Ana öğünün yanında süt içenler

  • TÜRKLER
    - %38 En çok şişmanlatanın Türk mutfağı olduğunu düşünenler
    - %95 Yemeği kadınların yaptığını söyleyenler.
    - %14 Son iki yılda diyet yapanlar. Diyetten sonraki kilolarını koruyanların ya da daha fazla kilo verenlerin oranı yüzde 56

  • RUSLAR
    - %27 Ana öğünün yanında kahve içenler
    - %2 Ana öğünün yanında viski gibi sert alkollü içkiler içenler
    - %12 Son iki yılda diyete başlayanlar. Diyetten sonra daha da kilo verenlerin oranı yüzde 35

  • ÇEKLER
    - %31 Ana öğünün yanında bira içenler
    - %47 En çok şişmanlatanın Çek mutfağı olduğunu söyleyenler
    - %14 Çin mutfağının abartıldığını söyleyenler

  • YUNANLILAR
    - %43 En çok şişmanlatanın Yunan mutfağı olduğunu söyleyenler
    - %25 En az şişmanlatanın Çin mutfağı olduğunu söyleyenler
    - %50 Son iki yılda diyet yapanlar arasında, hedefini tutturan ya da aşanlar
    (Hürriyet)
  • 265
    dahafazlası
    YORUMLAR
    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.