Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Tok karnına yenen meyve alkole dönüşüyor

Tok karnına yenen meyve alkole dönüşüyor

Hayatında hiç alkol almadığı halde siroz hastalığına yakalananları uzmanlar uyarıyor. Uzmanlara göre, meyvelerin aç karnına yenilmesi gerekiyor. Aksi takdirde meyveler midede kimyasal reaksiyona uğrayıp alkole dönüşüyor.

Beykoz Sabes Tıp Merkezi Genel Koordinatörü Dr. Özer Odabaşı, meyvelerden maksimum yarar sağlamak için nasıl yenilmesi gerektiğini anlattı. Meyvelerin aç karnına (yemeklerden üç saat sonra) yenilmesi gerektiğine dikkat çeken Özer, "Meyve sindirim süreci çok kısa olan bir besindir. Boş mideye alınınca çok hızlı emilerek şekeri kana geçer ve kan şekerinin dengelenmesini sağlar" dedi. Ancak midenin dolu olması halinde yenilen meyvelerin vücuda bu yararları sağlayamadığına dikkat çeken Özer, dolu mideye alınan meyvelerin kimyasal reaksiyon geçirip alkole dönüştüğüne dikkat çekti.

Gaz, şişkinlik ve sindirim sistemi sorunları
Özer, şöyle dedi: "Bizde bir alışkanlık var. Meyveler hemen akşam yemeğinden sonra yeniyor. Eğer meyve sonunda yenirse, daha önce yenmiş ve sindirilmeleri için 2-3 saate ihtiyaçları olan besin maddelerinden dolayı kapısı kapalı olan mideye gelir. Meyve sıcak ve nemli bir ortamda hapis kalır. Bu da onun mayalanmasına ve diğer besin maddelerinin sindirim sürecini de bozarak barındırdığı vitaminlerin çoğunu kaybetmesine neden olur. Ayrıca diğer besinlerle birleştiği için hazmı zorlaşır ve de fermente olup önce karbonhidrata sonra da alkole dönüşür. Tok karnına yenilen meyveler sonucu gaz, şişkinlik ve sindirim sistemi sorunları da ortaya çıkıyor."
(ANKA)
594
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.