Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Sıcaklara karşı uyarı

Sıcaklara karşı uyarı

Sağlık Bakanlığı, sıcakların yeniden artış göstermesi ile güneşin zararlı etkilerinin de fazlalaştığına dikkat çekerken, bulaşıcı hastalıklara karşı uyarıda bulundu.

Sağlık Bakanlığı, artan sıcaklarla nasıl mücadele edileceğini, nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda halkı uyardı.

Sağlık Bakanlığı, sıcakta alınacak önmeleri şöyle sıraladı:

- Güneş ışınlarının etkisinin güçlü olduğu 11.00-16.00 saatleri arasında gerekmedikçe dışarıya çıkılmaması,

- Bu saatlerin ağaç altı veya şemsiye gibi gölgelik yerlerde geçirilmesi,

- Ultraviyole ışınlardan koruyucu gözlükler kullanılması,

- Açık renkli bol elbiseler giyilmesi ve geniş kenarlı şapka takılması,

- Hekim önerisi olmaksızın, güneş lambası olarak da bilinen UV lambaları altında kalınmaması.

- Güneşlenme sonrasında oluşabilecek yanıklarda kesinlikle yoğurt vb. maddeler sürülmemelidir. Bu durumda soğuk kompres uygulamaları yeterli olacaktır. Müdahale gereken durumlarda hekime danışmadan hiçbir şekilde merhem sürülmemelidir.

- Gözlerde ağrılı kızarıklıklar olması durumunda da hekime danışmadan hiçbir ilaç kullanılmamalı, güneş gözlüğü takılmalı ve soğuk kompres yapılmalıdır.

- Porfiri hastaları, kanser hastaları, kemoterapi uygulanan hastalar veya değişik deri hastalığı olanlar güneş ışınlarından korunmaya özellikle dikkat etmelidir.

- Sıcak havalarda güneş yanıklarının yanısıra sıcak çarpması için de dikkatli olunması, bol sıvı alınması, hemen gölge ve serin bir yere gidilmesi, uzun süre güneş altında çalışılmaması gerekmektedir."

Bulaşıcı hastalıklara karşı uyarı

Öte yandan, Sağlık Bakanlığı, yaz aylarında artan bulaşıcı hastalıklara karşı uyarırken, su, besin ve vücut temizliğine dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü İsmail Toprak, et, balık ve sebzelerin tamamen pişirilerek tüketilmesi, yiyeceklerin tarım ilaçları ve deterjandan uzak bir yerde korunması gerektiğini belirtti.

Su temiz görünse bile temizliğinden emin olunmayan suyun içilmemesi gerektiğini vurgulayan İsmail Toprak, "Suyu kaynatınız veya klorlayarak içine bir litre suya 3 damla klor solüsyonu koyun, içmeden önce yarım saat bekleyin" dedi.

Toprak, yoğurt, salça, turşu, konserve, peynir gibi besinlerin plastik torba, bidon ve bakır kaplarda kesinliklikle saklanmaması uyarısında bulundu.
389
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.