Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Şekersiz sakız dişleri koruyor

Şekersiz sakız dişleri koruyor

Sakız, dişleri yemek artıklarından ve plaklarından koruyor, tükürük salgısının akışını hızlandırıyor ve tükürüğün pH potansiyelini dengeleyerek sonuçta diş çürüklerini azaltıyor.

Dişlerin fırçalanamadığı durumlarda ağız ve diş hijyenini sağlamak için şekersiz veya tatlandırıcılı sakızların çiğnenmesini öneren Diş Dostu Vakfı, Türkiye'de sakız tüketimini araştırdı. Taylor Nelson Sofres Piar Firması'nın yaşları 18-55 arasında değişen 982 ve 969 erkek arasında yaptığı araştırmaya göre, nüfusun yarıya yakını sakız çiğnemiyor. Hiçbir zaman sakız çiğnemeyenlerin oranı yüzde 42. Haftada birkaç kez çiğneyenlerin oranı ise yüzde 25.

Araştırmaya göre, hergün çiklet çiğneyenlerin oranı yüzde 13, ayda birkaç kezden az çiğneyenlerin yüzde 8, ayda birkaç kez çiğneyenlerin ise yüzde 12. Araştırma yaş düştükçe, çiklet çiğneyenlerin sayısında artış olduğunu gösteriyor. 18-34 yaş arasında, haftada birkaç kez çiğneyenlerin oranı yüzde 67, hergün çiğneyenlerin oranı ise yüzde 33'ü buluyor. Diş Dostu Vakfı'ndan Şila Koen'in verdiği bilgiye göre, dünyada yılda 560 ton diğer bir deyişle 347 milyar adet sakız satılıyor. Önceleri sakız, şeker ile tatlandırıldığı için diş çürüklerine yol açıyordu. Ancak artık Avrupa'da satılan sakızların yüzde 50'den fazlasında, şeker yerine tatlandırıcı kullanılıyor. Türkiye'de de üretilen bazı sakızlarda tatlandırıcı tercih ediliyor.

(Hürriyet)
272
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.