Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Şarap iklimi yener!

Şarap iklimi yener!

İklimbilimcilere göre ünlü İtalyan Chianti şaraplarının 50 yıllık ömrü kaldı. Üretici ise ise 'Korkacak bir şey yok sıcağa da uyum sağlarız' dedi.

Değişen iklim şartları kaliteli şarap haritasını değiştiriyor. ABD'li iklimbilimciler Toscana'nın en önemli şaraplarından Chianti'nin aşırı sıcak nedeniyle 50 yıl içinde lezzet değiştireceğini açıkladı. Chianti üretimini atalarından devralan Giovanni Ricasoli ise "Endişeye gerek yok" diyor.

İtalyan La Repubbliaca gazetesinde yayımlanan habere göre dünyada ve ülkemizde en sevilen İtalyan şaraplarından Chianti için tehlike çanları çalıyor. Gregory Jones, Michael White ve Owen Cooper adlı Amerikalı iklimbilimcilerin araştırmaları ısınan hava nedeniyle Sangiovese cinsi üzümlerden üretilen Chianti'nin tadının 50 yıl içinde artık eskisi gibi olamayacağını ortaya çıkardı.

Yeni şarap haritası
Oregon Üniversitesi profesörlerinden Gregory Jones, "50 yıl sonra Chianti ve Barolo şarap dünyasının kahramanları olmayı sürdüremeyecek. Almanya'da üretilen Pinot Grigio şarapları onların yerlerini alacak. En iyi şampanya ise İngiltere'nin güneyinde üretilir hale gelecek" diye konuştu.

Jones yine de tarihi önem taşıyan klâsik Chianti üreticileri için hâlâ bir umut ışığı olduğu fikrinde: "Chianti üreticileri şaraplarının orijinal tadına en az hasarı vermek için iklimin ısınan her derecesi için bağlarını 150 metre daha yükseğe taşımaları gerekir."

İtalya'da sertifikalı Chianti üreticisi sayısı 584. Bu değerli şarap toplam yüzölçümü 7 bin 150 hektara varan bağların mahsüllerinden elde ediliyor. İtalya'nın yıllık Chianti üretimi 30 milyon şişeyi, gelir ise 500 milyon euro'yu (910 trilyon lira) geçiyor.

Etiketin üzerindeki siyah horozla geleneksel yöntemlere göre yapıldığı ve kalitesinin mükemmel olduğu tescillenen Chianti şarabı, adını üretildiği bölgeden alıyor. Siena ile Floransa şehirleri arasında bir vadi olan Chianti, şehir-devlet döneminde iki şehir arasında şiddetli savaşlara neden oldu.

Zafer aç horozun...
Efsaneye göre kan dökmekten bıkan iki şehir halkı, sınırı çize- bilmek için iki şövalyeyi göndermeye karar verir. Gün doğar doğmaz yola çıkan biri siyah diğeri beyaz şövalyenin buluştuğu nokta sınır olacaktır. Sienalılar şövalyeyi uyandıracak horoza çok iyi bakar, iyice besler.

Floransalılar ise aç bırakır. Floransalı kara şövalyenin horozu açlıktan sabahın köründe ötmeye başlayıp da beyaz şövalyenin karnı tok horozu uyuya kalınca Chianti Floransa'ya dahil olur.

MS 800'de Baron Ricasoli tarafından formülü yaratılan Chianti hâlâ baronun torunlarınca üretiliyor. Torunlardan Giovanni Ricasoli'ye göre ABD'li araştırmacıların korkuları yersiz. Ricasoli "Biz son yıllarda yaşanan iklim değişikliğinin farkındayız. Üretimimizi değişen koşulları dikkate alarak yapıyoruz. Ürünlerimizin tadı Baron Ricasoli'nin yaptığıyla aynı" diyor.
(Radikal)
206
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.