Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Şampanyayı ziyan etmeden açma formülü: P=T/4.5+1

Şampanyayı ziyan etmeden açma formülü: P=T/4.5+1

İngiltere'deki Coventry Üniversitesi'nden Dr.Steve Smith, şampanyayı ziyan etmeden mantar patlatmanın formülünü buldu.

Dr.Smith'in P=T/4.5+1 diye açıkladığı formül, mantarı havalara uçurup şampanyayı fışkırtmadan şişe açmanın optimal tekniğini içeriyor.

Formüldeki 'P' basınç (pressure), 'T' ise derece (temperature) anlamına geliyor. Bu formül, oda sıcaklığında tipik bir şampanya mantarı üzerinde oluşan basıncın, çift katlı otobüs lastiği üzerindeki basınçla eşit olduğu temeline dayanıyor. Şişeyi güvenli bir şekilde açmak için şampanyanın 5-7 derece, basınç biriminin ise 2-25 atmosfer olması gerekiyor.
(Hürriyet)
344
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.