Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Renkler konuşuyor

Renkler konuşuyor

Sebze ve meyvelerin sırrı renklerinde gizli: Kırmızı-mor renkliler kalp, yeşil-sarı grubu göz için yararlı. Turuncu besinlerse kanser düşmanı

Uludağ Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kayıhan Engin, tüm sebze ve meyvelerin kanser, yaşa bağlı algılama bozuklukları, katarakt ve pek çok hastalığa karşı etkili kimyasallar içerdiğini ve bunların renklerinden anlaşılabileceğini söyledi.

İşte renkler ve etkileri:

Domates gibi kırmızı renkli sebze-meyveler, 'likopen' adlı karoten açısından çok zengin. Bu, hücreleri serbest radikallerden koruyarak, kalp ve akciğer hastalıklarıyla prostat kanserinin gelişimini önlüyor.

Kırmızı-mor renkli kara üzüm, çilek, kırmızı biber ve kırmızı elma 'antosyanin' adı verilen güçlü bir antioksidan içeriyor. Bu madde hücre yaşlanmasını geciktiriyor, pıhtı oluşumunu engelliyor.

Havuç ve patates gibi turuncu besinler kanser gelişimini önlediği bilinen 'alfa karoten' içeriyor.

Portakal, şeftali ve nektarin gibi turuncu-sarı meyvelerde kalp hastalıklarını önleyen 'kriptoksantin' adlı maddeden bol miktarda bulunuyor.

Yeşil rengin egemen olduğu brüksel lahanası, brokoli ve kabak gibi sebzeler de, kanser yapıcı maddelerin çalışmasını engelleyen 'sulforafan', 'izosiyanat' ve 'indol' maddelerini yoğun olarak içeriyor.

'Karotenoidler' açısından zengin olan 'yeşil-sarı' renkli mısır, bezelye ve ıspanak katarakt ile 'yaşa bağlı makular dejeneresans' adı verilen ve körlüğe yol açabilen hastalıklara karşı etkili.

Beyaz-yeşil renkli gruptaki sarmısak, soğan ve yeşil üzüm gibi sebze ve meyveler de, antioksidan olan 'kuersetin' ve 'kamferol' bakımından zengin. Soğan türü yiyecekler de tümör karşıtı işlev görebilen 'allisin' adlı maddeyi yoğun şekilde içeriyor.
366
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.