Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Nerede o eski kestane keyfi

Nerede o eski kestane keyfi

Yıllardır eğlenceli kış gecelerine renk katan kestane keyfi, evlerde kaloriferin yaygınlaşmasıyla unutulmaya yüz tuttu.

Türkiye'de ağırlıklı olarak İzmir, Kastamonu, Bursa ve Kütahya'da yetişen kestane, son yıllarda büyük kentlerde binaların kaloriferle ısıtılmaya başlaması nedeniyle kış gecelerindeki önemli yerini kaybetti. Şimdi nostalji olan evlerde soba üzerindeki kestane keyfi, sokaklarda kurulan küçük tezgahlara taşındı. Sokaklarda satılan pişmiş kestanenin kilosu ortalama 15 milyon liraya satılıyor, ancak sobalı evlerin nostaljisi kestane kiloyla değil sadece gramla tüketiliyor.

Ülkemizde olduğu kadar dünya üzerinde de çok tüketilen ve sevilen kestanenin, ülkemizde yörelere göre kebabı, çorbası, dolması, helvası, dondurması ve şekeri gibi birçok çeşidi yapılıyor.

Enerji deposu
Evlerde tüketimi gittikçe azalsa da uzmanlar kestaneyi sağlık açısından mutlaka alınması gereken en önemli gıdaların başında geldiğini söylüyor. Kestane konusunda araştırmaları bulunan 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Ümit Serdar, kestanenin yüksek oranda karbonhidrat ve süte eşdeğer protein içerdiğini belirtiyor.

Anti-kanserojen
B1, B2 ve C vitamini açısından oldukça zengin olan kestanenin kalp hastalıklarına iyi geldiğini vurgulayan Serdar, lifli bir gıda olması nedeniyle de anti-kanserojen etkiye sahip olduğunu söyledi. Serdar, kestanenin içerdiği linoleik yağ asitleri ile kalp damarı sertleşmesini önleyici özelliği bulunduğunu ifade ederek, "Tam bir enerji kaynağı olan kestanenin kışın tüketilmesindeki sırrı yüksek enerjisinde gizli. Mineral bakımından da oldukça zengin olan kestane sağlık açısından büyük önem taşıyor" dedi.
520
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.