Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Mutfağın antropoloğu

Mutfağın antropoloğu

ABD'de yayınlanan 'Food&Wıne' Dergisi, 'aşçıların aşçısı' diye tanımladığı Musa Dağdeviren ve bazı yemek tariflerine son sayısında sekiz sayfa ayırdı.

Food&Wine dergisi, temmuz sayısında, "Türkiye'nin Usta Aşçısı" başlığıyla Musa Dağdeviren'i 8 sayfalık yazı ve 15 fotoğrafla tanıttı. Dergi, Kadıköy'deki Çiya Restorant'ın sahibi ve aşçısı olan Musa Dağdeviren'i 'Anadolu mutfağının öncüsü' olarak niteledi.

Yazar Paula Wolfert, Dağdeviren'in bir 'mutfak antropologu' olduğunu belirtti ve Anadolu'nun yöresel yemeklerini 'sınırötesi damak tatları ve tarifelerle buluşturduğunu' kaydetti.

Yemeği yoksul yaratır
Musa Dağdeviren, dergideki röportajda şunları söyledi: 'Kırsal alanın en iyi ve unutulmuş yemeklerini korumaya çalışıyorum. Türkiye'nin her yerini dolaşıyorum. Yeni fikirler için insanlarla kaynaşıyorum. Yoksul insanların yeni yemeklerini öğrenince heyecan duyuyorum. Ben, en iyi yemekleri yoksulların yaratacağına inanıyorum. Zengin olan, her şeyi satın alabilir. Ama hiçbir şeyi olmayanlar, yaratmak zorundadır'.

Paula Wolfert, Dağdeviren'in, daha beş yaşındayken ayaklarıyla domates ezerek mutfak ve işini öğrenmeye başladığını kaydetti. Yazar Wolfert, Musa Dağdeviren'in Çiya'da, her yıl bini aşkın yemek çeşidi hazırladığını ve 50 ayrı kebap türü yaptığını yazdı.

Wolfert, "Dağdeviren'in repertuvarında yüzlerce çorba var. Bir yemeği yedin mi, onu bir daha bulmanın şansı çok az. Asla düş kırıklığı yok. İstanbul'daki son gecemizde, Musa 26 çeşit yemek hazırlamıştı" dedi.
(Hürriyet)
341
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.