Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Müşteri haddini bilecek!

Müşteri haddini bilecek!

'Çamurlu' çiğköftenin Kenan ustası, prensip sahibi bir adam: Akşam 5'te açar, gece 10'da kapatır. Pazar açmaz. Kredi kartı geçmez. Çocuğa satış yapmaz. Sos istemeyene servis yok...

Esnaf, müşteri çekmek için bin bir yöntem geliştirirken, çelik disipliniyle namlı çiğköfteci Kenan ustanın dükkânında katı kurallar var. Kartvizitte sıralanıyor: 'Akşam 5'te açılır', 'Gece 10'da kapanır', 'Pazar açılmaz', 'Kredi kartı geçmez', 'Dışarı servis yapılmaz', 'Bir porsiyondan az satış yapılmaz'. Kurallar, yazılı olanlarla da bitmiyor. Müşterileri ise onun aksiliğinin, işine gösterdiği özenden kaynaklandığını biliyor.

Her gün binlerce aracın geçtiği Şirinevler E-5 karayolu üzerinde 'Elazığlı Kenan Usta'nın Meşhur Çamurlu Çiğ Köftecisi', 5 metrekarelik bir dükkân. Dükkâna ancak Kenan usta sığıyor. Ama çok meşhur ve çok sayıda müşterisi var.

Taklide karşı önlem
40 yaşındaki Kenan Demirbaş, çiğköftesine et, kıyma, sarmısak, kuru soğan, taze soğan, maydanoz ve karabiber koymuyor. Bunun yerine bulgura, otlardan ve baharatlardan yapılmış bir karışım katıyor. Bu sayede çiğköftesi bozulmuyor. Adını gıda sektörüne aykırı olarak 'çamur' koymasının nedeniyse, ürünün taklitlerinin çıkmasına karşı bir önlem.

Bir dürüm bile satamadan kepenk kapadığı günlerden beri katı kuralları var. Dükkânı Saat 17.00'de açıyor, 22.00'de kapatıyor. İstese tüm gün satış yapabilir ama, bunun ürün kalitesini düşüreceğini biliyor. Bir de yaptığı hesaplara göre, nereye giderse gitsin, malzemelerini ne kadar yoğurursa yoğursan dükkânı ertesin gün kesin saat 17.00'de açacağına emin.

Eldivensiz olmaz!
Küçük işyerini açtıktan sonra Kenan usta, bembeyaz önlüğü, poşetinden çıkararak taktığı plastik eldivenleri ile yerini alıyor. Müşterinin uzattığı paraya elini sürmüyor. Maşayla alıp, para üstünü maşayla uzatıyor. Marka olmaya önem verdiği için poşetler, ayran, kolonyalı mendil üzerinde 'Çamurlu' yazılı. Konuşmayan, gülmeyen, ciddi haliyle karizmasını ortaya koyuyor. Müşterileri de gayet ciddi ve saygılı, siparişlerini veriyor. Sıradakilerin meşhur çamurlu çiğköfteyi alıp alamayacağı henüz belli değil.

Mesela uyanıklık edip sırayı bozanları Kenan usta püskürtüyor, mazeret dinlemiyor. Kenan ustanın ilk kuralı, önündeki ilk müşteri ile ilgilenmek. Bu yüzden yarım metrelik tezgâhını genişletmiyor. Başka bir hassasiyeti, 'sıradaki bir erkeğin bir kadına sırasını vermesi'. Buna izin yok. Çünkü bir kadının bir yerden gıda alması temizlik işareti ve sırada bir görülmesi iyi bir tanıtım.

Siparişinin tek poşete konulmasını isteyenler de şansını zorluyor. Bunu asla kabul etmiyor, iki poşete koyuyor. Çünkü, poşet yırtılırsa doğacak sıkıntıdan kendini sorumlu tutuyor. Çocuklara kesinlikle satış yapmıyor. Çocuklar, işyerinin disiplinini bozabilir.

Yarım porsiyon sipariş verenlerden de kibarca bir başka çiğköfteciden alışveriş yapmalarını rica ediyor. Çünkü herhangi bir işin yarım bırakılmasına tahammülü yok. Sos istemeyene satış yapmıyor. Kendi icadı sos ve yanında yeşillik olmadan çiğköftenin tadının alınmadığına inanıyor.

Önemli olan kalite
Elazığlı Kenan usta, prensiplerin gerekçesini şöyle açıklıyor: "Müşteri daima haklı değildir. Benim işimi kimse benden iyi bilemez. Burası benim işyerim. Burada son sözü ben söylerim. Müşteriye ayıp olmasın diye işimin kalitesini düşürmem. Çünkü prensipler, aslında müşteriye duyulan saygıdır. İşe gösterilen önemdir."

Tescilli markadır
Kenan Demirbaş'ı Şirinevler'deki dükkânına kadar getiren hikâyesi, Elazığ'da başladı. Demirbaş'ı çiğköfteci olmaya ise ticarette iflas etmesi sürükledi. Bir hipermarket sahibiyken, aklına çok satan ketçap ile az satılan baharatları karıştırarak yeni bir sos oluşturmak geldi.

Bu ürününü daha sonra çamurlu çiğköftede kullanacaktı. Büyük sermayeli işlere girince, iflas etti. İzmir'e giderek çiğköfte tezgâhı açtı. Çiğköftesi çok beğenildi. Burada insanlar, paket servis istiyordu. Ama içinde et olan çiğköftenin bozulmasından endişe ediyordu. O da etsiz çiğköfteyi yaptı. 1998 yılında bu işi bırakarak Şirinevler'de 'Çamurlu Çiğ Köfte'yi açtı. Kendi icadı çamurlu çiğköftenin marka tescil belgesini aldı.
(Radikal)
421
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.