Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Midye yiyin ama kızartarak

Midye yiyin ama kızartarak

Marmara'dan çıkan midyeleri araştıran bilim adamları, 'Yenilir' iznini tek bir şartla verdi: Sadece kızgın tavada pişirdikten sonra!

Gıda konusundaki araştırmalarının sonuçlarını, İstanbul'da yapılan 1. Ulusal Gıda ve Beslenme Kongresi'nde sunan bilim adamlarına göre Marmara'dan çıkan midyelerin kızgın tavada pişirildikten sonra yenilmesinde sakınca yok.

'Hastalık yapabilir'
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nden Özge Arun ile İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden Gürhan Çiftçioğlu ve Susur Acar, kongrede Marmara Denizi'nden çıkarılan midyeyle ilgili bir bildiri sundu. Marmara'nın çeşitli bölgelerinden aldıkları çiğ midye örneklerinde, hastalık yapıcı önemli bir mikroorganizma olan 'Vibrio' türlerinin araştırıldığını söyleyen Arun, şu bilgileri verdi: "Bu çiğ midyelerde hastalık yapıcı mikroorganizmalara sıklıkla rastladık. Ancak uyguladığımız kızartma işleminin bunları etkilediğini gördük. Kızartılmış midyelerde bu mikroorganizmalar ölüyor."

'Çiğ yemeyin'
Özge Arun, midyelerin salata gibi yemeklerde çiğ olarak tüketilmemesi gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: "Midyelerin çiğ yenmemesi gerekir. Hatta çiğ ürünler pişmiş ürünlerle kesinlikle temas ettirilmemelidir. Bu midyeler kızgın tavada iyi pişirildiği sürece tüketilmesinde ise bir sakınca yok."
(Milliyet)
352
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.