Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Mevsimine göre balık seçin

Mevsimine göre balık seçin

Uzmanlar lezzet açısından balıkların mevsiminde yenilmesini öneriyor.

Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de yaklaşık 50 türde balık avlanırken, her türün lezzet açısından farklı aylarda tüketilmesi gerekiyor.

Bazı türler her mevsim tüketilebilirken, bazı türlerin ise belirtilen aylar dışında mümkünse tüketilmemesi tavsiye ediliyor. Uzmanlara göre, ekim ayında en lezzetli balıklar levrek, lüfer, palamut, uskumru ve kofana.

Hamsinin ise yöre halkının deyimi ile 'denize kar düşmeden' yenilmemesi gerektiği belirtilirken, diğer bazı balık türleri için şu önerilerde bulunuluyor:

Palamut
Marmara, Ege ve Karadeniz'de avlanan palamutun en lezzetli olduğu dönem ağustos ve kasım ayları arası. Diğer dönemlerde de tüketilebilir, ancak en lezzetsiz olduğu ve tüketilmemesi tavsiye edilen aylar nisan, mayıs, haziran ve temmuz.

Mezgit
Karadeniz ve boğazlarda avlanan mezgit, şubat ve mayıs ayları arasında yenilebilir. Diğer aylarda ise lezzet açısından tüketilmesi tavsiye edilmiyor.

Sardalya
Ege ve Marmara'da avlanan sardalyanın haziran ayından eylül ayına kadar tüketilmesi öneriliyor.

Uskumru
Akdeniz, Ege, Marmara, Karadeniz ve boğazlarda avlanıyor. Her mevsim tüketilen bir balık ancak en lezzetli olduğu zaman ekim ve kasım ayları.

Mersin
Ocak ayı hariç diğer aylarda tüketilebilir. Mersin balığının en lezzetli olduğu dönem ise şubat ve haziran arası.

Kalkan
Ocak ayından nisan ayına kadar en lezzetli olduğu dönem. Kasım ve aralık ayında da tüketilebilir.

Tatlı su balıklarından levrek şubat ve mayıs ayları arası, sazan ekim, kasım, alabalık kasım, aralık ve ocak, kefal eylül'den haziran'a kadar, yayın ise Ekim-Nisan arası tüketilebilir.
331
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.