Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Mangal dediğin bilimsel olur

Mangal dediğin bilimsel olur

Sağlık Bakanlığı, Kurban Bayramı'nda vatandaşları beslenme konusunda uyardı.

Vatandaşlara, kurban etlerini sebzelerle birlikte pişirmelerini öneren bakanlık, "Kızartmadan kaçının, haşlama ve ızgarayı tercih edin" tavsiyesinde bulundu. Bakanlık, vatandaşlara 'bilimsel mangal' tarifi de yaptı.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün açıklamasında, Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanı sıra et tüketiminin de artacağı belirtildi. Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve şeker hastalığı olanların beslenmelerine dikkat etmeleri tavsiye edildi. Açıklamada, özetle şöyle denildi:

Sindirime dikkat
Etin sindirimi diğer besin maddelerine göre zordur. Yeni kesilmiş hayvanların etleri sert olduğundan özellikle sindirim zorluğuna yol açar. Mide-bağırsak hastalığı olan kişiler, kurban etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle tüketmeli. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar, şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olanlar, Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli.

'Kızartma yapmayın'
Etlerin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan mutlaka kaçınılmalı. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya tüketilmesi, besin çeşitliliği sağlanması açısından sağlıklı bir yöntemdir. Etle yapılan yemekler hafif olması için kendi yağıyla pişirilmeli, ilave yağ eklenmemeli.

Izgarada, etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalı. Yüksek ateş, yüzeydeki proteinleri birdenbire katılaştıracak ve ısı etin iç kısmına ulaşamayacaktır. Etler, kesinlikle çiğ veya az pişmiş tüketilmemeli.

Etleri, büyük parçalara değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrarak, buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarın ve buzdolabının buzluk kısmında saklayın. Çözdürülen eti hemen pişirin, tekrar dondurmayın. Çözdürülmek istenen eti, oda ısısında açıkta bırakılacak şekilde değil, buzdolabının alt bölmesinde çözdürün. Etin çabuk çözünmesi amacıyla uygulanan kalorifer, soba üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler, insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçları da beraberinde getirir.
396
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.