Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Kendi biranı kendin yap

Kendi biranı kendin yap

Birbirinden değişik hobilere, şimdi de evde bira yapımı eklendi. Birayı marketten alıp içmek yerine kendi yaptığınız biranın tadına bakmak istiyorsanız, biraz zahmete katlanıp, bira yapım tarifini uygulamanız yeterli.

"http://kurgunet.sitemynet.com" sitesinde yer alan tarife göre, evinde bira üretmek isteyen kişilerin, başlangıçta malzemeler için 50-100 doları gözden çıkarmaları gerekiyor.

Bunun için 10-15 litrelik bira karışım maddelerinin konulacağı paslanmaz çelik veya alüminyum tencere, 19-22 litrelik temel mayalanma kabı, kaptan gaz çıkışını sağlayacak hava valfi, şişeleme kovası, biranın bir kaptan diğerine aktarılmasında kullanılacak hortum, huni, şişe ve kapaklar, ekipmanın temizliği için iyot bazlı solüsyon ile biranın alkol oranını ölçmeye yarayan hidrometre edinmek gerekiyor.

Sitede yer alan bilgilere göre, bira yapım aşamaları şöyle: İlk iş, üretimde kullanılacak ekipmanın kaynatılması ve sterilize edilmesi. İyi bir temizlik sağlanamaması durumunda bakteri oluşumu nedeniyle bira bozulabilir. Kaynatma tenceresine 5.5-7.5 litre soğuk su ile bir torba içerisinde ezilmiş tahıl parçaları konularak orta ateşte ısıtılır. Bu arada, suyun kalitesini artırmak amacıyla 1 çay kaşığı alçıtaşı ya da kalsiyum sülfat eklenir.

İlk kaynama işaretleriyle birlikte tahıl torbası tencereden çıkarılıp süzülerek, karışımın kaynatılmasına, düşükten orta ısıya doğru devam edilir. Tam kaynama noktasına gelindiğinde, ev birası yapımının en önemli maddelerinden malt özü karışıma eklenir.

TAT VE AROMANIN ARTIRILMASI
Karışıma, tat ve aromayı artırmak için şerbetçiotu 3 aşamada dahil edilir. Karışım ilk kez şerbetçiotu eklenmesinden sonra 30 dakika, ikinci kez eklenmesinden sonra 15 dakika, son kez ise 2 dakika daha kaynatılır. Kaynamanın bitimiyle karışım mayalanma kabına alınır. Mayalanmanınbaşlayabilmesi için karışımın 70 derece ısıya düşürülebilmesi için önceden hazırlanan 13 litre soğuk suyun bir bölümü, buna katılır.

Mayanın katılmasının ardından kalan soğuk su da mayalanma kabına eklenir. Karışımın alkol ve yoğunluğu hidrometreyle ölçülür ve bir kenara yazılır.

Mayalanma kabının üzerine hava valfi takılır. 2-5 gün içinde kabarcıkların oluşmasıyla başlayan mayalanma 7-10 gün içinde tamamlanır. 7 gün sonra karışımın yoğunluğunun ikinci kez ölçülmesiyle mayalanmanın gerçekleşip gerçekleşmediği belirlenir. İki ölçüm arasındaki fark, biranın alkol yüzdesini verir. Kabarcıkların dakikada bire düşmesi, biranın şişelemeye hazır hale geldiğini gösterir.

ŞİŞELEME VE SAKLAMA
Bir kap suya, kabın 4`te 3`ü ölçeğinde tahıl şekeri eklenip 10 dakika kaynatılarak "priming şeker" elde edilir. Bu şeker ile bira şişeleme kovasında karıştırıldıktan sonra hortumla şişelere aktarılır. Üstünde 2-3 santimetre boşluk kalacak şekilde doldurulan şişelerin ağzı, çevirmeli olmayan kapaklarla sıkıca kapatılır. Bira oda sıcaklığında karanlık bir yerde en az 2 hafta bekletilir.Lezzetin artması için bekleme süresi uzatılabilir. Bütün bu zahmete girerseniz, ellerinizle hazırladığınız biranın tadına bakabilirsiniz.
(AA)
486
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.