Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Kanser araştırması isot satışlarını patlattı

Kanser araştırması isot satışlarını patlattı

Texsas Üniversitesi Anderson Kanser Merkezi'nde yapılan bir araştırmada, acı biberin kanser hücrelerini boğarak öldürdüğü yolundaki haber, Şanlıurfa'nın ünlü isotuna (kırmızıpul biber) yaradı. İsot satışları yüzde 100 arttı.

Texsas Üniversitesi Anderson Kanser Merkezi'nde yapılan bir araştırmada, kırmızı acı biberde bulunan kapsaisin maddesinin benzeri olan resiniferatoxinin, deri kanseri hücrelerinin büyük bölümünü öldürebildiğinin gözlenmesi Şanlıurfa'da da günün konusu oldu.

Tarihi İsotcular Çarşısı'ndaki esnaf, söz konusu araştırma ile ilgili haberin gazetelerde yer almasından sonra isota olan ilginin bir anda arttığını söylediler. İsotcu Mehmet Çetin, bölge insanının isotu her türlü yemeğinde kullandığını ve bu nedenle bölgenin isotla özdeşleştiğini söyledi.

Kırmızı acı biberden yapılan isota, ekonomik krizle birlikte ilginin azalmaya başladığını, ancak acı biberin kanserli hücreleri öldürdüğü yolundaki haberle birlikte bunun tersine döndüğünü belirten Çetin, şöyle konuştu:

''Birkaç yıl öncesine kadar vatandaşlar, kilolarca isot alıyordu. Ama alım gücü düşen vatandaşlar, bunun yarı yarıya indirdi. Aslında fiyatlar pek fazla artmadı. Geçen yıl isotun kilosu 1 ile 3 milyon 500bin liraydı. Bu yıl ise 1 milyon 500 bin ile 5 milyon lira arasında alıcı buluyor. Fakat gazetelerde yer alan haberlerden sonra satışlarımız yüzde 100 arttı. Birçok ilden sipariş almaya başladık. Bu fiyatların artmasına da neden olabilir.

Aslında yıllarca isotun her derde deva olduğunu biliyorduk. Satışlarımızda da bu sloganı kullanıyorduk. Şimdi ise 'kanser ilacı' sloganıyla satış yapıyoruz. Bu durumdan son drerece memnunuz.''

Çetin, isot yapmanın zahmetli ve emek isteyen bir iş olduğunu ve bölgede birçok ailenin geçimini isot yaparak sağladığını ifade ederek,şöyle devam etti:

''Kırmızı biberin önce tohumları ayıklanıyor. Daha sonra ikiye bölünerek temiz bir zeminde kurutulmaya bırakılıyor. Sonra tekrar toplanarak, poşetlere konulup, ağzı bağlandıktan sonra yine güneşe bırakılarak, kararması sağlanılıyor. Tamamen kuruyan biber, dövülerek kuru biber haline getiriliyor. 100 Kilogram kırmızı biberden en fazla 4-5 kilogram isot elde ediliyor.''

(aa)
403
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.