Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

İnegöl köftesinin tarifi artık 'resmi'

İnegöl köftesinin tarifi artık 'resmi'

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası'nın Türk Patent Enstitüsü'ne yaptığı başvuru, Resmi Gazete'de yine yemek tariflerinin yer almasına neden oldu.

Beypazarı Belediyesi'nin bir süre önce yöresel yemekleri için yaptığı başvurunun yayımlandığı Resmi Gazete'de, şimdi de inegöl köftenin yapılış tarifi yer aldı. İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası'nın, inegöl köftesinin coğrafi işaret tescili alması için Türk Patent Enstitüsü'ne yaptığı başvuru, Resmi Gazete'de yayınlanarak duyuruldu. Resmi Gazetedeki inegöl köfte tarifinde, köfteye, kırmızı biber, karabiber, kimyon, yenibahar, sarımsak, pastörize süt, süt tozu, galeta unu, kuru soğan konarak lezzet verilebileceği belirtildi. Köftelerin en çok 2 cm kalınlığında, aynı şekil ve büyüklükte olmasına dikkat edilmesi gerektiği ifade edilirken, yapılışı da şöyle anlatıldı:

"Kasaplık hayvan gövde etlerinin, tercihen kasaplık dana gövde etkileri ve kasaplık koyun gövde etlerinden, kasaplık kuzu gövde etlerinin kemik, tendo fasia, kıkırdak ve lenf yumrusu, sinir ve gerektiğinde yağları ayıklandıktan sonra iç yağ, yemeklik tuz ilave edilmesi, çekilmesi, istendiğinde lezzet ve çeşni verici maddelerden biri veya birkaçı ile gerekli katkı maddesi katıldıktan sonra çekilmesi ve homojen hale gelinceye kadar karıştırıldıktan sonra tekrar çekilmesi an toprak sergilerde bekletilir ve 2-3 günde bir karıştırılır. Bekleme süresini usta tayin eder. Leblebinin lezzeti, tadı, kalitesi bu tav süresi ve kullanılan kıl çuval, sergi yeri ile yakından ilgilidir. "

(aa)
237
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.