Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Hormonlu gıdalarda kanser riski

Hormonlu gıdalarda kanser riski

Sebze ve meyvelerin hızlı gelişimi için kullanılan hormon ilaçlarının vücuttan atılamadığı için hücre yapısını bozarak kanser riskini artırdığı belirtildi.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Mustafa Paksoy, hormonlu gıdalardaki kalıntıların vücutta birikip yağ dokusu haline gelerek kanser riskini artırdığını söyledi. Yetiştirilen ürünlerde verimi ve üretimi artırmak için kullanılan hormon ilaçlarının vücuttan atılamadığını belirten Yrd. Doç. Dr. Paksoy, "Daha fazla ürün almak için kullanılan yüksek dozda ilaçlar, ürünlerin yüzeyine ya da içine işliyor. Üründe kalan bu kalıntılar, vücuda geçerek hücre yapısını bozuyor. Ayrıca yağ dokusunda biriken bu kalıntılar kanser riskini de artırıyor. Özellikle azotlu gübrelerle yetiştirilen ürünlerde nitrat birikiyor. Nitrat vücutta zehirleyici etki yapıyor'' dedi.
(AA)
230
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.