Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Her derde deva yeşil çay

Her derde deva yeşil çay

Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Beslenme Bilimleri Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Sevinç Yücecan, günde 4-6 fincan yeşil çay tüketiminin, mide, özafagus, kolon, meme, sindirim sistemi kanseri riskinde azalma sağladığını belirtti.

Prof.Dr. Yücecan´ın, "Sağlıklı yaşam sürecinde fonksiyonel besinlerin yeri ve önemi" başlıklı yazısı, Dünya Sağlık Örgütü Türkiye İrtibat Ofisi´nin İnternet sitesinde yayınlandı. Yazıda Prof.Dr. Yücecan, sağlık harcamalarındaki artışta en önemli etmenin hatalı beslenme alışkanlıkları olduğunu vurgulayarak, hatalı beslenmeye bağlı şişmanlık, koroner kalp hastalıkları, kanser, diyabet, osteoporoz gibi sağlık sorunlarının tedavi maliyetinin çok yüksek olduğuna işaret etti. Türkiye´de tüm ölümlerin ilk sırasında koroner kalp hastalıklarının geldiğini belirten Prof.Dr. Yücecan, kadınlardaki kanser vakalarının yüzde 60´ının, erkeklerdeki kanser vakalarının ise yüzde 40´ının beslenme alışkanlıklarına bağlı olduğunu ifade etti.

"Şişmanlık tedavisi harcamalarını azaltır"
Beslenme alışkanlıklarına bağlı kanserlerin başında meme, kolon ve mide kanserlerinin geldiğini kaydeden Prof.Dr. Yücecan, kanserin, dünyada ve Türkiye´de yetişkinlerde ölüm nedenleri arasında ikinci sırada olduğunu bildirdi. Prof.Dr. Yücecan, yazısında şunları kaydetti: "Eğer beslenme alışkanlıkları düzeltilip, enerji dengesine uygun beslenme alışkanlığı sağlanırsa, fiziksel aktivite de fazlalaştırılırsa sadece şişmanlık değil, şişmanlığın tedavisi için yapılan harcamalar da büyük ölçüde azalabilir. Sağlıklı beslenme alışkanlığı ve egzersiz, sağlığın korunması ve geliştirilmesi için çok önemlidir." Türkiye´de beslenmeye bağlı kronik hastalıklardan şeker ve kemik erimesinin görülme sıklığının da giderek arttığına işaret eden Prof.Dr. Yücecan, şeker hastalığının son beş yılda erkeklerde yüzde 25, kadınlarda yüzde 14 oranında arttığını ifade etti.

Fonksiyonel besinler ve sağlık
Sağlıklı beslenme için, doğal olarak içerdikleri fizyolojik aktif bileşenler ile sağlıklı beslenmeye katkıda bulunan fonksiyonel besinlerin önemine işaret eden Prof.Dr. Yücecan, fonksiyonel besinleri, sağlığı geliştirici, hastalık riskini azaltıcı etkiler oluşturduğu bilimsel olarak kanıtlanan besin bileşenleri olarak tanımladı. Fonksiyonel besinlerin besin olarak kalması, kesinlikle hap veya kapsül şekline dönüştürülmemesi gerektiğini belirten Prof.Dr. Yücecan´a göre, bazı fonksiyonel besinler ve yararları şöyle:

  • Tam buğday unundan yapılmış ekmek ve soya kalp hastalıklarında azalma sıyor.

  • Havuç, kanser riskini azaltıyor, brokoli, lahana, brüksel lahanası akciğer, mide, kolon kanserlerinde azalmaya neden oluyor.

  • Soğan, pırasa ve elma, kalp hastalıkları riskinin azalmasını sağlıyor.


  • Günlük kullanım önerileri
    Bazı fonksiyonel besinlerin sağlık için önerilen günlük ortalama tüketim düzeyleri ise şöyle:

  • Günde 4-6 fincan yeşil çay, mide, özafagus, kolon, meme, sindirim sistemi kanseri riskinde azalma sağlıyor.

  • Günde 25 gram alınan soya proteini, LDL kolesterol (kötü huylu kolesterol) düzeyinde düşmeye neden oluyor. Günde 60 gram tüketilmesi halinde ise menopoz semptomlarında azalma sağlıyor.

  • Sarımsak kan basıncını düşürüyor, günde alınan bir diş sarımsak kolesterol düzeyinde düşmeye neden oluyor.

  • Günde 5-9 porsiyon sebze ve meyve tüketimi kolon, meme, prostat gibi kanser türlerinde azalmaya neden oluyor ve kalp ve damar hastalıklarının riskini azaltıyor.
    (AA)
    317
    dahafazlası
    YORUMLAR
    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.