Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Gıda mühendisliği pastaya yetmedi

Gıda mühendisliği pastaya yetmedi

Gıda mühendisi Sevtap Çelik pastane açacak. Ama önce çıraklık kursuna gidip şehriye çorbası, kurufasulye gibi yemekleri öğrenmesi şart.

Gıda mühendisi Sevtap Çelik (37), devraldığı pastanenin faaliyet belgesi için başvurduğu Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) kendisinden 'çıraklık' belgesi de istediğini öğrenince şoke oldu.

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden 1990'da mezun olan Çelik, 'Pastacımm' adlı işyerini devraldı. Çelik'in diplomasını yetersiz bulan ATSO, eğitim merkezinden çıraklık belgesi getirmesini de istedi. Çelik, çıraklık - ustalık belgesi olmadığı için faaliyet belgesi alamadı. Gıda konusunda 5 yıl lisans eğitimi gören Çelik de çıraklık belgesi almak için haziranda başlayacak pasta börek şekerleme kursuna kayıt yaptırdı.

'Kuru fasulye öğretiyorlar'
Bu anlamsızlığın kanunlardaki boşluktan kaynaklandığını belirten Çelik, "Üniversitede gıda teknolojileri, üretimi, saklanması gibi konuları öğrendim. Ustalık belgesi alacağım. O belge olmadan telefon bile bağlatamıyorum" dedi.

Durumu Gıda Mühendisleri Odası Ankara Şubesi'ne bildirdiğini söyleyen Çelik, çıraklık kursu için ilkokul diplomasının yeterli olduğunu da belirterek, şöyle dert yandı: "Merak ettim ve kursa gidip birkaç derse girdim. Kuru fasulye, şehriye çorbası gibi yemekleri öğretiyorlar. Bunları yaparak usta olunmaz ki. 5 yıl öğrenim görüp gıda teknolojileri ilmini boşa öğrenmişim."

ATSO yetkilileri ise, elektrik mühendisinin diplomasıyla elektrikçi dükkânı açabildiğini, ancak aynı düzenlemenin gıda mühendisleri için henüz yapılmadığını ve kanunlara göre hareket ettiklerini söyledi.
(Milliyet)
489
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.