Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

En sağlıklısı buharda pişirmek

En sağlıklısı buharda pişirmek

Sebzeler, haşlandığında veya mikrodalgada pişirildiğinde besin değerini ve koruyucu özelliğini kaybediyor. Ancak buharda pişirilirse özelliğini koruyor.

Mikrodalgada veya haşlanarak pişirilen sebzelerin besin değerlerinin ve anti-oksidan özelliklerinin büyük kısmını kaybettiği belirlendi. Portekiz'deki Porto Üniversitesi araştırmacıları, mikrodalgada suyla pişirilen veya haşlama yapılan sebzelerin besin değerlerinin suda çözülerek büyük ölçüde kaybolduğunu belirtti. Araştırmacılar, sebzeleri buharda pişirmenin besin değerlerinin yok olmasını önlediği için en iyi pişirme yolu olduğunu söyledi.

Fazla su kullanmayın
Araştırmada, içinde bol miktarda anti-oksidan kimyasal bulunan brokolinin mikrodalgada pişirilmesinin bu maddelerin yüzde 74 - 97 oranında azalmasına yol açtığı, buharla pişirilen brokolinin besin değerinin ise en fazla yüzde 11 oranında azaldığı görüldü. Dr. Cristina Garcia Viguera, dondurulmuş besinlerin de koruyucu özelliklerinin üçte birini kaybettiğini belirterek, sebzeleri pişirirken fazla su kullanmamak gerektiğini söyledi.
(Milliyet)
403
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.