Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Dört mevsim dondurma tüketin

Dört mevsim dondurma tüketin

Yaklaşık 3 bin yıl önce Çin'de üretilen, ilk ticari üretimin de 153 yıl önce İngiltere'de kurulduğu bilinen dondurma, besleyici özelliğiyle günümüzde dört mevsim tüketilen gıda maddesi haline geldi.

Gıda Mühendisleri Odası Eskişehir İl Temsilciliği verilerinden yapılan derlemeye göre, ilk defa 3 bin yıl önce Çinliler tarafından üretilen dondurma için ilk ticari tesis 1851 yılında İngiltere'de kuruldu. Bu tarihten itibaren dondurma sektörü hızla gelişti ve 20. yüzyılın ikinci yarısı bazı gıda uzmanlarınca "dondurma çağı" olarak nitelendirildi.

Yılda bir litre tüketiyoruz
Dondurma, besleyici değerinin üstünlüğü, sindiriminin kolay oluşu, sevilen tadı, aroması ve ferahlatıcı özelliğiyle 7'den 70'e her yaştan kişiye hitap eden gıda maddesi haline geldi. Özellikle batı ülkelerinde dört mevsim üretilen dondurmanın yıllık tüketim miktarı ortalama 10 litrenin üzerinde bulunurken, Türkiye'de ise bu oran 1 litre düzeyinde.

ABD çok seviyor
Türkiye'de "kışın dondurma yenmez" anlayışı nedeniyle sadece yaz mevsiminde tüketilen dondurma ülkede hala "tatlı statüsüne" erişemedi. Bazı ülkelerde kişi başına düşen yıllık dondurma tüketimi ise şöyle: "ABD'de 26 litre, Yeni Zelanda'da 18 litre, Kanada'da 15 litre, Japonya'da 9 litre, Avrupa ülkelerinde 17 litre".

Vitamin deposu
Dondurma, "protein, karbonhidrat ve yağ ile A, C, D, E ve B grubu vitaminleriyle kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko" gibi mineraller bulunan besin değeri yüksek bir gıda maddesi. Dondurma, karbonhidrat, yağ, protein ve enerji bakımından sütten daha zengin besin maddesi olma özelliği nedeniyle, gelişme sürecindeki çocukların beslenmesinde önemli yer tutuyor.

100 gram dondurmada 135 miligram kalsiyum ve 115 miligram fosfor bulunurken, aynı miktardaki sütte ise 115 miligram kalsiyum, 92 miligram da fosfor yer alıyor.

Türkiye'de dondurma sektörü
Son yıllarda üretim ve pazar konusunda büyük hamle yapan Türkiye'deki dondurma sektörü yurtiçinde ve dışında etkin şekilde pazar yakalama uğraşı veriyor. Türkiye'de yılda üretilen yaklaşık 90 milyon litre dondurmanın yüzde 65'i kapalı, kalan yüzde 35'i ise açık olarak tüketime sunuluyor. Ülkede 60 milyon litre dondurma ambalajlı olarak tüketiliyor.
277
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.