Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Dört kişiden biri şişman

Dört kişiden biri şişman

Dünya nüfusunun yüzde 25'i şişman, yüzde 25'i balık etli, yüzde 25'i ise şişman değil ama genetik olarak şişmanlığa yatkın. Dünya nüfusunun yüzde 75'i şişmanlığa bağlı sorunlarla karşı karşıya bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 75'i şişmanlık tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor. Son yıllarda, dünya nüfusunun genelinde şişmanlıkta belirgin bir artış olduğu bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, dünya nüfusunun yüzde 25'i şişman, yüzde 25'i balık eti (dolgun), 25'i ise şu anda şişman değil ancak genetik olarak şişmanlığa yatkın durumda.

Dünya nüfusunun sadece yüzde 25'i hiçbir zaman şişman olmayacak grubu oluştururken, yüzde 75'inin şişmanlık ve şişmanlığın neden olduğu diğer rahatsızlıklarla karşı karşıya bulunuyor.

Son on yıl içinde dünya üzerindeki hemen bütün ülkelerde şişmanlıkta belirgin bir artış olduğu kaydedildi.

Fast-food şişmanlığı artırıyor

işmanlığın artışına neden olan etkenler arasında yaşlılık, beslenme alışkanlığının hazır yiyecek türüne kayması ve ayaküstü yenilen tost, sandviç, hamburger, pizza, patates kızartması gibi yiyeceklerin fazla tüketilmesi sayılıyor.

Kadınlarda çok doğum yapma, daha az hareketli bir yaşam, sanayileşmiş bir toplumda yaşama, evlilik, alkol tüketimindeki artış ise şişmanlığın nedenleri arasında yer alıyor. Genetik faktörler ise şişmanlığın en önemli nedenleri arasında bulunuyor.

Şişmanlık en fazla kalbe zararlı

Şişmanlık, önlem alınmaması ve uzun süre devam etmesi halinde vücutta birçok sistemi olumsuz etkiliyor.

Şişmanlıktan en çok etkilenen sistemlerin başında kalp-damar, hormon, solunum, sindirim, genital ve idrar, kas-iskelet, deri ve psikolojik sistemleri bulunuyor.
348
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.