Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Dönerde kanser riski

Dönerde kanser riski

Türkiye'de ayaküstü en çok tüketilen gıdalardan biri olan dönerin ateşle fazla temas ederek pişirilmesi kanser riski yaratıyor.

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mustafa Karakaya, ayaküstü yenilen dönerin çoğu zaman açıkta ve sağlıksız ortamlarda hazırlandığını, bunun da hastalıklara davetiye çıkardığını söyledi.

Et ve yanındaki malzemesinin genelde sağlıklı koşullarda hazırlanmadığına dikkati çeken Doç.Dr. Karakaya, "Açıkta hazırlanan gıdaların mikrop taşıma riski daha fazladır. Bu yüzden dikkat edilerek mikrobiyal yük minimum düzeye indirilmeli. Kullanılan salata, marul, domates ve benzeri ürünler iyice yıkanmalı. Aşırı ısıda ya da uzun süre ateşte kalan tavuk ve kırmızı et kahverengi bir renk alarak kimyasal bileşenler meydana getirir. Dolayısıyla bu tür döner eti kanser riskini artırır'' dedi.

Doç.Dr. Karakaya, etin yeterince pişirilmemesi durumunda ise mikrobiyal yükünün artması sonucu bakterilerin çoğalarak insan sağlığında risk yarattığını vurguladı.
(DHA)
455
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.