Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Dondurma yerken bunlara dikkat!

Dondurma yerken bunlara dikkat!

Özellikle havaların ısınmasıyla, çoğumuzun vazgeçemediği dondurmanın tüketimi de artıyor. Ancak çok faydalı bir besin olan bu güzide yiyecek, sağlıksız koşullarda üretilmesi durumunda birçok hastalığın kaynağı olabiliyor.

Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ekrem Kurdal, son derece yararlı bir gıda olan dondurmanın, üretiminden tüketime kadar her aşamasında hijyene dikkat edilmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı. Özellikle sıcak havalarda mikropların çok kolay ürediğini ve bu dönemde açıkta dondurma satışı yapılmaması gerektiğini kaydeden Ekrem Kurdal, besin değeri çok yüksek olan dondurmanın, yaz-kış her mevsim tüketilmesi gerektiğini ifade etti.

Yarar, zarara dönüşmesin!
Dondurma Üretiminden tüketimine, her aşamada hijyenik kurallara uyulması gerektiğini dile getiren Kurdal, aksi takdirde çok yararlı bir besin olan dondurmanın, birçok hastalığın kaynağı olabileceğini söyledi. Prof. Dr. Kurdal, sağlıksız koşullarda üretilen dondurmaların, ucuz olduğu için insanlar tarafından tercih edildiğini ifade ederek, bu tarz dondurmaların kesinlikle yenmemesi gerektiğine de işaret etti.

Açık dondurmaya dikkat!
Özellikle mahalle aralarında açıkta satılan dondurmaların, sağlık için ciddi tehlike oluşturabileceğine dikkati çeken Kurdal, şöyle konuştu: ''Buralarda satışa sunulan dondurma, hijyenik koşullarda hazırlansa bile, külaha yerleştirilmesinde kullanılan kaşık, özel solüsyonun içinde tutulmadığı için mikroorganizmaların yuvası haline geliyor. Kaşık üzerinde üreyen bakteriler, her kaba daldırılıp çıkarıldığında dondurmaya bulaşıyor. Satışı yapan kişilerin de kişisel temizliklerine dikkat etmeliler. (Dondurma soğuktur, bakteri üremez) diye bir şey yok. Bakteriler kolaylıkla üreyebilirler.''

Buz kristalleri uyarısı
Prof. Dr. Kurdal, içinde buz kristalleri olan dondurmaların tüketilmemesini de isteyerek, ''İçinde buz kristalleri olması, dondurmanın kurallara uygun üretilmediğinin göstergesidir. Buz kristalleri, boğazı çizerek enfeksiyonlara neden olur. Ayrıca dondurmalar, bilinen güvenilir yerlerden alınmalı'' diye konuştu.
451
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.