Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Dengeli beslenme kanseri önlüyor

Dengeli beslenme kanseri önlüyor

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cavit Çöl, dengeli beslenmenin kanseri önlemede önemli etken olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Çöl, şimanlığın, meme, kalın bağırsak ve prostat kanserine, salamura et, tütsülenmiş ve nitrit katılmış etlerin ise ve mide kanserine neden olduğunu belirtti.

Kanserin bazı diyetsel faktörlerle yakından ilgili olduğunu söyleyen AİBÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cavit Çöl, bir çok yiyecek içinde katkı maddesi bulunması nedeniyle saklanması, pişirilmesi ve sindirimi sırasında kanserojen etkiye sahip değişik yan ürünlerin meydana getirdiğini söyledi. Çöl, bunun çeşitli kanserlerin oluşmasına yol açtığını, aşırı beslenme ile posasız diyetle beslenmenin bazı kanserlerin görülme oranını belirgin olarak yükselttiğini belirtti. Doç. Dr. Çöl, şöyle dedi:

"Bilimsel araştırmalar, şişmanlığın, meme, kalın bağırsak ve prostat kanserine, ayrıca salamura et, tütsülenmiş ve nitrit katılmış etlerin yemek borusu ve mide kanserleri için risk oluşturduğunu gösteriyor. ABD Kanser Derneği, A ve C vitaminlerinden zengin sebze ve meyvelerin bolca yenmesinin, yağdan fakir, bol posalı diyetle beslenme alışkanlığının kanser gelişimini belirgin ölçüde azaltabileceğini belirtiyor. Aynı kaynaklar, kızartma yiyeceklerden kaçınılmasını, margarin ve tereyağ tüketiminin azaltılmasını öneriyor. Özellikle cips, salam, sosis gibi gıda alımlarının sakıncalarına dikkat çekiyorlar."
(DHA)
408
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.