Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Cipslerde kanser tehlikesi

Cipslerde kanser tehlikesi

Bilimadamları, patates cipslerinin üretimi sırasında, kansere yol açma potansiyeli olan acrylamide adlı kimyasalın oluştuğunu tespit etti.

BBC'nin haberine göre, Reading Üniversitesi araştırmacılarından oluşan bir ekip önce bu kimyasalın nasıl oluşabileceğini inceledi. Yapılan deneylerde tüm patateslerin içinde bulunan aminoasitin ısıtılması sonucunda, bu aminoasitin şekerle birlikte "acrylamide" oluşumuna yol açtığı tespit edildi.

Tepkime 100 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda gerçekleşiyor. Daha yüksek düzeyde kimyasal
plastik imalatı ve suyun arıtılmasında kullanılan acrylamide maddesinin kanserojen olduğu biliniyor. Kimyasalın gıdalarda bulunmasına ilişkin kaygıların gündeme getirilmesinden önce uzmanlar, su yoluyla ya da yaptıkları işten ötürü bu maddeye maruz kalanlar üzerindeki olası zararlı etkilerine karşı uyarıyorlardı.

Reading Üniversitesi gıda kimyası bölümü profesörü Donald Mottram insanlar yiyecekleri pişirmeyi bırakmadığı sürece kimyasalın tamamen ortadan kaldırılamayacağına dikkat çekti. Dünya Sağlık Örgütü ise evde pişen yemeklerin yanısıra önceden pişirilmiş, paketlenmiş veya işlenmiş gıdalardaki acrylamide oranının daha yüksek olduğunu buldu.

Kanıtlar yetersiz
Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü sözkonusu maddenin insan sağlığı için ne gibi tehditler barındırdığının kesin olarak belirlenmediği belirtti. AFP haber ajansı sözcülerinden biri ise yaptığı açıklamada: "Şimdiye dek acrylamide üzerine edinilen bilgiler kızarmış ve yağlı gıdaların ölçülü bir biçimde tüketilmesini içeren, sağlıklı beslenmeye ilişkin genel tavsiyeleri pekiştiriyor. Farklı gıda türlerindeki acyrlamide oranları üzerine, belli bir gıda ürününden kaçınılmasını salık vermeye yetecek kadar kanıt bulunmuyor" ifadelerine yer verdi. Araştırma Nature dergisinde yayınlandı.
380
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.