Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Çikolata böyle yenir!

Çikolata böyle yenir!

Lezzet dünyasına yeni bir tat olarak katılan yaşam ve yemek kültürü dergisi 'Crema', ilk sayısında çikolata yemenin inceliklerine de yer verdi.

İşte dünya mutfaklarının evde de zevkle yapılabilecek çeşitli örneklerinden, ünlü isimlerin mutfakla aşklarına kadar geniş bir içeriğe sahip 'Crema'ya göre çikolata yemenin kuralları:

  • Madlen: Temel tat ve öncü aromaların ortaya çıkması için birkaç saniye ağızda bekletilerek eritilir. 5-10 kez çiğnenerek, küçük parçalara ayrılır ve böylece temas yüzeyinin artmasıyla ikincil aromalara ulaşılır. Damağa sürterek eritilir ve aromalardan yeni karışım doğar. Lezzete tam anlamıyla varana kadar bekletilir.

  • Pralin: Temel tat ve öncü aromaların ortaya çıkması için birkaç saniye ağızda bekletilerek eritilir. Üç- beş kez çiğnenerek, dolgu cinsine göre iç ve dış katmanların birbirine karışması sağlanır. Ortaya çıkan yeni tatlara varılır ve bütününün erimesi beklenir.


  • Üç şekilde kontrol edilebilir
  • Görerek ve dinleyerek: Çikolata parlak, pürüzsüz, belirgin renkte olmalıdır ve elle kırıldığında net, duyulabilen bir ses çıkarmalıdır.

  • Temel tatları alarak: Ekşilik, burukluk ve şeker tadının olabildiğince az olması, tuz oranının dolgusuna göre ayarlanmış olması, acımsı ancak yakıcı olmaması gerekir.

  • Koklayarak: Aromalar çikolata ağızdayken açığa çıkar ve hızla gelişir. Yakıcı ve buruk olmamalıdırlar. Çikolatanın tadını almada ideale ulaşmak için öneriler de şöyle:

  • Sakin, aydınlık bir ortamda bulunmak.

  • Psikolojik olarak önemli bir duyusal deneyim yaşamaya hazır olmak.

  • En az iki saatten beri bir şey yememiş hatta biraz açlık hissediyor olmak.

  • Çikolatanın ideal tatma konumu olan 18-25 derece arasında olması.

  • (Radikal)
    264
    dahafazlası
    YORUMLAR
    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.