Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Çevreyi kirletecek kesime ceza

Çevreyi kirletecek kesime ceza

Yarın Kurban Bayramı. Yüz binlerce Müslüman, dini görevlerini yerine getirmek için kurban kesecek. Ama her kurban bayramında dinimizde olmayan birçok yanlışı yaparak kurban kesiyoruz. Yarın, bu yazıyı okumadan kurban kesmeyin.

ÇELİK ÖRME ELDİVEN
1- Kurban yerine ''kendini kesme''nin önüne nasıl geçilebilir?
- Kurban Bayramı'nda sık görülen ve tehlikeli sonuçlar doğurabilen yaralanmalar, genellikle kurban kesimindeki acemilikten kaynaklanır. Konya Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Cengiz, ''Bunu yüzde 100 önlemek imkansız. En azından eli koruyacak malzeme kullanılması gerekir. Kurban kesiminde tüm aşamalarda yaralanmaları kesin olarak önlemenin yolu çelik örme eldiven giymekten geçer' dedi.

ÇOCUKLARI UZAK TUTUN
2- Kurban kesimini görmek bir çocukta ne gibi psikolojik sorunlara yol açar?
En iyisi çocukları kurban kesilen alandan uzaklaştırmak. Kurban kesimine tanık olan çocuklar, bu durumu farklı şekillerde algılayabilir. Psikiyatri uzmanı Dr. Suat Sabri Aslan, soyut düşünme duygusu henüz gelişmemiş olan küçük yaştaki çocukların, kurban kesim yerlerinden uzak tutulmadıklarında, üzüntü, korku, endişe, aşırı tepki, gece korkusu, sinirlilik gibi psikolojik sorunlar yaşayabileceklerini söyledi. Aslan, ''Hayvanlarla aralarında bir sevgi bağı geliştiren çocuk, onların aniden yere yatırılıp boğazlarının kesilmesini çok kolay kabullenemez. Kesene karşı öfke, şiddet ve düşmanlık hisseder'' dedi.

HASTALIKLI KURBAN
3- Hastalıklı kurban nasıl anlaşılır?
Kurbanlık hayvanda yüksek ateş, iştahsızlık, öksürük, solunum güçlüğü, yürümede zorluk, ağız-burun akıntısı, kısmi veya genel felç, vücutta şişlikler, cinsiyet organları ve memede kötü kokulu akıntı olması halinde hastalıktan şüphelenilmeli.

HER ŞEYİ DEĞERLİ
4- Kurbanın derisi ve bağırsaklarından yararlanmak mümkün mü?
Elbette mümkün. Kurban Bayramı'nda yapılan bilinçsiz kesimler, çöpe atılan bağırsakların yol açtığı milli servet 15 trilyon lira. Türkiye Deri Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Koşar, bayramda Türkiye genelinde 5 milyon adet küçükbaş, 121 bin adet de büyükbaş hayvanın kesildiğini söylerken, ehil olmayan kişiler tarafından kesilen hayvanların derilerinin büyük bölümünün heba olduğunu vurguladı. Koşar, ''Tuzlanmış yaş koyun derisinin tanesi ortalama 10 milyon, sığır derilerinin kilosu ise ortalama 2 milyon liradır'' dedi.

SAKATATTAKİ TEHLİKE
5- Kurban sakatatları insanlar için tehlikeli midir?
Hem de çok. Kesilen kurbanlıkların, özellikle ciğerlerindeki kistlerin yok edilmemesi durumunda, ''ekinokokus'' isimli parazitler çeşitli yollardan insanlara bulaşabiliyor. Sağlık Bakanlığı, kesilen hayvanların organ ve hastalıklı dokularının bilinçsizce çevreye atılmasının köpeklerden insanlara bulaşan ''kist hidatik'' hastalığının ortaya çıkması aç ısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

ZENGİNLER KESSİN
6- Her Müslüman kurban kesmek zorunda mıdır?
Diyanet İşleri Başkanlığı, ''Kurban kesmek, akıllı, buluğ ç ağına ermiş, dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve misafir olmayan Müslüman'ın yerine getireceği mali bir ibadettir'' diyor. Kurumun İnternet sitesinde (http://www.diyanet.gov.tr) şu bilgiler veriliyor: ''Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 20 miskal (80.18 gr.) altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir; dolayısıyla Allah'ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakarlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.''

ET YERKEN DİKKAT
7- Kurban Bayramı'nda et yerken nelere dikkat etmek gerekir?
Uzmanlar, aşırı et tüketiminin sağlık problemlerine yol açabileceği uyarısında bulunarak gereğinden fazla et tüketiminden kaçınılmasını istiyorlar. Beslenme Eğitimi ve Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Baysal, Kurban Bayramı'nda et tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
  • Yaşlı ve şişmanlar ile kalbinde rahatsızlık bulunanlar, kırmızı etten uzak durun, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verin.

  • Etin sindirimi zordur, yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede, hem de sindirimde zorluk yaratır, bu nedenle eti 1- 2 gün soğutucuda bekletin.

  • Etleri ızgara yapmayın, etin kaynatılması parazitlerin insana geçmesini büyük ölçüde önleyebilir.


  • KAVURMA YAPIN
    8- Kesildikten sonra hemen tüketilemeyen etler için ne yapılabilir?
    Kavurma! Etleri soğuk muhafazaya aldıktan sonra bir hafta içinde tüketmek gerekir. Fazlası, buzdolabında hijyenik ambalajlar içinde saklanmalı. Kavurma yapmak ise etleri uzun süre saklamak için en iyi yöntemdir.

    HER YERDE KESMEYİN
    9- Gelişigüzel yerlerde kurban kesmenin cezası var mıdır?
    Kurban Bayramı'nda binlerce hayvanın gelişigüzel yerlerde kesilip, sakatatların uluorta yerlere atılmasını önlemeyi amaçlayan 2872 sayılı Çevre Yasası'nda belirtilen cezalar var. Ama uygulanmıyor. Yasa uyarınca, çevreyi kirletenlere uygulanacak cezalar 1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere yeniden belirlendi. Tedbir alarak kesim yapan ancak, yine de çevreyi kirleten kişilere yazılması gereken ceza miktarı 1 milyar 459 milyon 340 bin lira. Eğer bu kişiler tedbir almadan kesim yapıp, çevreyi kirletmişlerse ceza miktarı tam 7 milyar 296 milyon 988 bin lira oluyor.

    KURBAN STANDARDI VAR
    10- Kurbanlık ve kasap için standart var mıdır?
    Vardır. Türk Standartları Enstitüsü (TSE), dini esaslara göre kurbanlık özelliklerini baz alarak standartlar oluşturdu. TSE'ye göre gözlerinde sorunu olan, dişleri düşmüş, kulakları kesilmiş, boynuzları kırılmış hayvanlar kurban edilemeyecek. Ayrıca, zayıf, hasta hayvanlar da kurbanlık olarak alınmamalı. TSE'nin hazırladığı ''Kasap Standardı'' adlı kitapçıkta ideal kasabın mesleğinde en az 3 yıl kalfa olarak çalışmış, ustalık kurslarını başarıyla tamamlamış, mesleğin gerektiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını kazanmış olması gerektiği belirtiliyor. Kitapçıkta ideal kasabın , kesimlik hayvan seçimi, kesimi, yüzülmesi, gövdelerin parçalanması, etlerin hazırlanması, etlerin bozulma, kokuşma süreçleri ile ilgili bilgi sahibi olması ve bunların insan sağlığı ile ilişkisini bilmesi öngörülüyor.

    BAYRAMIN İLK GÜNÜ YAĞIŞ VAR
    1. GÜN: Yurdun İç ve doğu kesimleri çok bulutlu, Orta ve Doğu Karadeniz, İç Anadolu, Doğu Akdeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri yağışlı geçecek. Yağışların, Doğu Akdeniz ile Güneydoğu Anadolu'da yağmur, diğer yerlerde karla karışık yağmur şeklinde olması bekleniyor.
    2-3 VE 4. GÜN: Yağışlar, Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun doğusunda devam edecek. Marmara ile yurdun iç ve doğu kesimlerinde yer yer yoğun olmak üzere sis görülecek.
    (Hürriyet)
    241
    dahafazlası
    YORUMLAR
    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.