Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Bozanın tadı kaçtı

Bozanın tadı kaçtı

Uludağ Üniversitesi'nce (U.Ü) Bursa çevresinde yapılan araştırmada, Türkler'in 2500 yıllık geleneksel içeceği olan bozanın tadının, "tüketici talepleri" doğrultusunda değiştirildiği saptandı.

U.Ü Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından Bursa'daki 17 farklı satış noktasından örnek alınarak yapılan araştırmada, bozalardan hiçbirinin gerçek bozanın tat ve diğer özelliklerini taşımadığı belirlendi.

U.Ü Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İsmet Şahin, bozanın eş zamanlıolarak laktik asit ve alkol fermantasyonuna (mayalanma) uğratılmış hafif ekşi (mayhoş) bir tahıl içeceği olduğunu, diğer mayalı ürünler gibi sağlığı koruyucu ve iyileştirici özelliği bulunduğunu belirtti.

Mısır, darı, pirinç ve şekerden üretilebilen bozanın nişasta, şeker içeriğinin sindirim salgılarını artırdığını kaydeden Prof. Dr. Şahin, bozanın bu sayede sindirimi kolaylaştırıcı, ayrıca kolon kanserini önleyici özelliğinin de olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Şahin, yaşlılar ve iyileşme dönemindeki insanlar için önemli bir besin kaynağı olan bozanın, bu özelliklerini gösterebilmesiiçin laktik asit ve alkol fermantasyonuna uğramasının şart olduğunu anlattı.

Bursa'da satılan bozaların gerekli özellikleri taşımayan, laktik asit fermantasyonuna uğramamış, sağlığı koruyucu, iyileştirici ve sindirimi kolaylaştırıcı özelliğe sahip olmayan, sadece enerji verici muhallebiler olduğunu anlatan Prof. Dr. Şahin, şunları söyledi:

''Tüketiciler, hafif mayhoş ve köpüren bozanın gerçek tadını sevmiyor. Bu nedenle tatlı muhallebiye benzeyen bir karışım, (boza) diye satılmaya başlandı. Boza olarak satılan bu ürünlerin besleyici özelliği yoktur. Bu ürünler asit fermantasyonuna uğramadıkları için sağlık açısından da risk oluşturuyor. Zira bu ürünlerde, asit fermantasyonuna uğramadıkları için hastalık yapabilen mikroorganizmalar rahatça üreme imkanı bulabiliyor. Tüketiciler, bozayı bilinen, güvenilir yerlerden almalıdır.''

Eskiden soğutma imkanı olmadığı için bozanın sadece kış mevsimlerinde satıldığını ve bunun gelenek haline geldiğini belirten Prof. Dr. Şahin, "Boza artık her mevsim üretilip tüketilebilir. Sağlığa birçok yararı olan boza, 4 mevsim tüketilmeli" dedi.

(aa)
435
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.