Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Barış kadar sağlıklı: Zeytinyağı

Barış kadar sağlıklı: Zeytinyağı

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, "Türkiye´nin yakın geleceğinde iki unsur etken olacak, birincisi zeytinyağcılık, ikincisi şarapçılık" dedi.

"Hızlı değil, hazlı hayat" sloganıyla Amerikan tarzı fast food tipi beslenmeye karşı kurulan Sefertası Hareketi´nin düzenlediği "Sağlık ve Lezzet Kaynağı Zeytinyağı" konulu panelde konuşan Çetin, Türkiye´de zeytinyağının 50 yıl "margarinin yükü altında ezildiğini" kaydetti. Bundan tereyağının da nasibini aldığını belirten Çetin, "Ülkemiz dışarıdan 700 bin ton yağ ithal ediyor. Petrolden sonra ikinci döviz harcaması gerektiren kamu ithalatıdır" dedi. Çetin, Türk insanının zeytinyağını tam olarak tanımadığını anlatarak, Türkiye´nin önce kendi değerlerine sahip çıkması gerektiğini bildirdi.

üÇÜNCÜLÜKTEN ALTINCILIĞA DÜŞTÜK
Dünyada bugün 2 milyon 200 bin ton zeytinyağı üretim ve tüketiminin olduğunu dile getiren Çetin, 45 yıl öncesine kadar İspanya ve İtalya´dan sonra zeytinyağı üretiminde üçüncü sırada bulunan Türkiye´nin, bugün altıncı sıraya düştüğüne dikkat çekti. Çetin, "Bu, ülkemizde zeytinyağı politikasının olmayışının çarpıcı göstergesidir. Türkiye´nin yakın geleceğinde iki unsur etken olacak, birincisi zeytinyağcılık, ikincisi şarapçılık" dedi.

ZEYTİNYAĞININ YARARLARI...
Panelde söz alan Türkiye Diyetisyenler Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Selma Öngelge Gür de, bütün araştırmaların, zeytinyağı ağırlıklı yapılan Akdeniz diyetinin "izlenmesi gereken en sağlıklı diyet" olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Akdeniz halkının kalp hastalığına yakalanma riskinin diğer bölgelerde yaşayanlara göre yarı yarıya daha düşük olduğuna işaret eden Gür, zeytinyağının yüksek tansiyon tedavisinde etkili olduğunu, sindirim sisteminin çalışmasını sağladığını, safra kesesi taşı oluşumunu engellediğini, kanserden korunma ve yaşlanmanın etkilerini azaltma gibi özellikleri bulunduğunu bildirdi.

FAST FOOD'A KARŞI ZEYTİNYAĞI
Sefertası Hareketi Yürütme Kurulu Başkanı Ümit Sinan Topçuoğlu da,fast food´a karşı durduklarını ve doğal besinlerden yana olduklarını anlatarak, geleneksel zeytinyağı kültürünün korunmasını istedi. Topçuoğlu, "Zeytin, barış ve refahın sembolüdür. Şu günlerde barışa da, refaha da çok ihtiyacımız var" dedi. Panelin ardından, Profesyonel Aşçılar Derneği üyelerinin hazırladığı 44 çeşit zeytinyağlı konuklara ikram edildi. Ayrıca katılımcı aşçılar ile Tariş´e, sertifika ve plaket verildi.
408
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.