Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Ayran kanser başlangıcını önlüyor

Ayran kanser başlangıcını önlüyor

Ayranın içindeki yoğurt bakterilerinin `Antikanserojen' etkisiyle kanser başlangıcını önlediği ve tümör gelişimini gerilettiği açıklandı.

Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr. Nurten Budak, yoğurdun dünyaya Türkler tarafından yayıldığını, Türk kültüründe ayranın yerinin diğer içeceklere kaptırılmaması gerektiğini söyledi. Ayranın sağlık açısından da son derece önemli olduğunu vurgulayan Budak, "Ayran, hayli zengin bir içeriğe sahip. Kalsiyum ve potasyum içermesi nedeniyle özellikle kemik ve dişlerin oluşmasına etki yapan ayran, ayrıca A, B12, D, B2 ve B6 vitamini ile protein deposudur" dedi.

Ayranın bugüne kadar hiç olumsuz etkisine rastlanmadığını söyleyen Budak, "Ayran, özellikle içeriğinde bulunan yoğurt bakterileri sayesinde, çok önemli içecek. Yoğurt bakterileri taşıyan ayran, kolestrol miktarını azaltmasının yanısıra, toksit maddelerin nötralizasyonunu sağlar, vücudun sıvı dengesini korur" diye konuştu.

Günümüzde meşrubat ve kolalı içeceklerin ayranın yerine geçmeye başladığını hatırlatan Budak, "Kolalı içeceklerde sadece şeker var. Bu içeceklerin hiçbir faydası yok. Oysa ayran, kalsiyum ve protein deposudur. Bu nedenle, meşrubat yerine ayran tarcih edilmelidir" dedi.
(DHA)
438
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.