Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Atkins'e kızdı Da Vinci diyeti yarattı

Atkins'e kızdı Da Vinci diyeti yarattı

ABD'deki 'düşük karbohidratlı' diyet çılgınlığı sonucu müşterilerinin yarısını yitiren bir fırıncı, 'Atkins'e alternatif olarak 'Da Vinci' diyetini ortaya çıkardı. Bir biyolog olan fırıncı Stephen Lanzalotta, yazar Dan Brown'ın 'Da Vinci Şifresi' kitabından yola çıkarak hareket etti.

Portland'da yaşayan Stephen Lanzalotta, geçen şubat ayında yaşamını yitiren ve yarattığı 'Atkins Diyeti'yle yalnız ABD'de değil, tüm dünyada etkili olan Dr. Robert Atkins'ten çok çekmiş bir fırıncı. Aslında bir biyolog olan Lanzalotta, karbonhidrat alımını en alt düzeye indiren Atkins Diyeti nedeniyle müşterilerinin yarısını kaybedince, alternatif bir diyet yarattı.

ROMANDAN ESİNLENDİ
Fırıncı Lanzalotta, diyetinin adı için de yazar Dan Brown'un 'Da Vinci Şifresi' romanından esinlendi. Lanzalotta, yarattığı 'Da Vinci' diyetini seminerlerle halka anlatıyor.

Lanzalotta'ya göre ekmek, insanın yarattığı uygarlığın temel olgusu ve bugüne kadar tahıl olmadan hiçbir toplum gelişme gösteremedi. Lanzalotta, 'Ekmek hem kutsal, hem de yiyebileceğimiz en önemli besi maddesi' diyor. Fırıncı Lanzalotta, 'Ilımlı derecede yenilen ekmek, insan vücudunu inşa eden tuğlaları oluşturuyor, insanları daha dengeli yapıyor, daha açık düşünmelerini ve daha iyi bir bedene sahip olmalarını sağlıyor' dedi.

ALTIN ORAN VE MUTFAK
Stephen Lanzalotta'nın diyetinde, ekmeğin yanı sıra, rönesans çağının ünlü bilim adamı ve sanatçısı Leonardo Da Vinci'nin masasından hiç eksik olmayan balık, peynir, et, sebze, fındık ve fıstık ve şarap da yer alıyor. Lanzalotta, Da Vinci Şifresi kitabında da yer alan ve doğadaki 'altın oranı' tanımlayan 'fi' sayısını (1.618) kullanarak diyeti için karmaşık bir formül de geliştirmiş.

Fırıncı Lanzalotta, karmaşık matematik hesaplamalarından sonra, yüzde 52 karbohidrat, yüzde 20 protein ve yüzde 28 yağlardan oluşan 'Da Vinci Diyeti'ni ortaya çıkarmış. Tabi oranlamalar ağırlık ve vücut tiplerine göre değişebiliyor. Stephen Lanzalotta, 'Daha fazla ekmek yiyelim demiyorum, ama et ağırlıklı diyetin sorunlarına da daha iyi bakalım' diyor.

Altın oranlı diyet
Lanzalotta, Leonardo Da Vinci'nin masasından eksik etmediği balık, ekmek , şarap, sebze ve fındık fıstığa yer verdiği diyetini seminerle tanıtıyor.
(Hürriyet)
342
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.