Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Astımın düşmanı elma

Astımın düşmanı elma

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ahmet Rasim Küçükusta, elmanın astıma karşı koruyucu etkisi bulunduğunu söyledi.

Prof.Dr.Küçükusta, astım ve alerjik hastalıkların özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde giderek daha çok görülmeye başlandığını dile getirerek, bu artışın beslenme alışkanlıklarının değişmesinden kaynaklandığına dikkati çekti ve A, C ve E vitaminleriyle selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerden zengin besinlerin tüketilmesinin astım ve alerjik hastalıkların önlenmesinde önemli rolü bulunduğunu vurguladı.

Astımlılar, elmaya hücum
İngiltere'de yapılan son bir araştırma, elma ve selenyumdan zengin besinleri tüketenlerde astıma daha az rastlandı. Güney Londra'da 16-50 yaşları arasındaki 9 bin 709 kişi üzerinde yapılan bu araştırmada, haftada ikiden fazla elma yiyenlerde ve selenyum açısından zengin besinleri tüketen astımlılarda da, astım krizlerinin daha seyrek ve hafif olduğunun saptandığını söylediler.

Bronşlar "kellin"le genişliyor
45-59 yaşlar arasındaki 2 bin 512 erkek üzerinde yapılan bir başka araştırmada ise haftada beşten fazla elma yiyenlerde solunum fonksiyonları, elma yemeyenlere göre daha fazla bulundu. Flavonoidlerin, antialerjik, antioksidan etkilerinin var olduğunu vurgulayan Prof.Dr.Küçükusta, "kellin" adı verilen flavonoidin ise bronşları genişletici etkisi olduğunun yıllardan beri bilindiğini belirtti.
309
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.