Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Aşırı alkol böbrekte taş yapıyor

Aşırı alkol böbrekte taş yapıyor

Aşırı alkol kullanımının yanı sıra A veD vitamini, et, tavuk ve balık gibi yiyeceklerin aşırı alınmasının böbrek taşı oluşumuna neden olabileceği belirtildi.

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. İsmet Yavaşçaoğlu, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Akdeniz, Karadeniz ve Güneydoğu bölgelerinde daha sık rastlanan böbrektaşı rahatsızlığının erkeklerin yüzde 10-15'inde, kadınların da yüzde 5'inde görüldüğünü bildirdi. Böbrek taşını oluşturan nedenlerin tam olarak bilinmemesine karşın, araştırmaların, bazı gıda maddelerinin taş oluşumunda etkili olduğunu ortaya koyduğunu kaydeden Yavaşçaoğlu, şunları söyledi:

''Aşırı alkol kullanımının yanı sıra A ve D vitamini, et, tavuk, balık gibi yiyeceklerin aşırı alınması da böbrek taşı oluşumuna neden olabilir. Hayvansal proteinlerin azaltılması, vücuda kalsiyum girişinive ürik asit atılımını azaltacaktır. Ayrıca tuz, idrara çıkan kalsiyum oranını artırdığı için tuz tüketiminin de azaltılmasında fayda vardır. Böbrek taşı rahatsızlığından korunmak için beslenmeye dikkat edilmeli.Günde en az 8 bardak su içilmesi gerekir. Bol su içilmesi, taş oluşumunu engellemenin dışında idrar yolu enfeksiyonlarını da engelleyici rol oynar.''

İnsanların idrarlarının renginden, aldıkları sıvının yeterli olup olmadığını anlayabileceklerinin ifade eden Yavaşçaoğlu, idrarın renginin koyu olmasının alınan sıvının yetersiz olduğunu göstereceğini bildirdi. Böbrek taşı ağrısının, akut apandisit veya bağırsak kökenli ağrılarla karıştırılabildiğine de dikkati çeken Yavaşçaoğlu, belde, iki yanda, mide bölgesinde ve kasıkta başlayan ağrıların böbrek taşının habercisi olabileceğini sözlerine ekledi.
(AA)
401
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.