Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Anneler dikkat!..

Anneler dikkat!..

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi kanserojen akrilamid maddesi içermeleri olasılığına karşı tüm bebek bisküvilerinin analiz edildiğini açıkladı. Daha sonra 'Güvenli markalarda tehlike yok' denildi.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi'nin dün yaptığı açıklama, kafaları karıştırdı. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Derneği Başkanı Profesör Murat Tuncer, dün AA muhabirine yaptığı açıklamada, bebe bisküvilerinin kanserojen madde içerip içermediğini anlamak amacıyla analiz edildiğini söyledi. Prof. Dr. Tuncer, Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü'nün yaptığı analizler sonucunda içinde ciddi oranda kanserojen madde içeren bisküvilerin üretiminin yasaklanacağını ya da pişirme sisteminin değiştirileceğini açıkladı.

Akşam saatlerinde bir de yazılı açıklama yapan Prof. Dr. Tuncer, 'özellikle güvenilir firmaların ürettiği bebek bisküvilerinin kanser yaptığına ilişkin bir bulgu olmadığını' duyurdu. Yazılı açıklamasında yanlış beslenmenin kanserlerin yüzde 35'inden sorumlu olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Tuncer, bu nedenle muhtemel kanserojen içerebilecek maddelerin
'sürekli' incelendiğini belirtti.

'Olumsuz vaka yok'
Prof. Dr. Tuncer, "Bebe bisküvileri de fırınlanması nedeniyle yüksek ısıya maruz kalıyor ve akrilamid' maddesi ortaya çıkıyor. Bunun özellikle bebek yaşlarda alınması çok tehlikeli. Özellikle dışı çok kavrulmuş, yağlı yiyecekler, patates kızartmaları, ateşte pişmiş etler, çifte kavrulmuş bisküviler, bunlar hep kanserojen içeriyor. Bebeklere, bisküvi yerini tutacak yeni beslenme türlerinin belirlenmesi için çalışılıyor. Bebeklerin bisküvi yemeleriyle ilgili şu anda herhangi bir olumsuz vakaya rastlamadık, ancak vaka olmadan önlem almak zorundayız. Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'nda analizler sürüyor. Analizlerde sağlık açısından ciddi boyutta kanserojen çıkarsa, bisküviler yasaklanacak veya pişirme sistemleri değiştirilecek. Daha az ısıda hidrolize edilerek, düşük ısılarda, kavrulmadan pişirilmesi sağlanacak, yağ oranı azaltılacak" dedi.

Bilinçli beslenmek ve kanserden korunmak için sebze-meyve tüketilmesini, etlerin ateşte kızartılması yerine haşlamasını öneren Tuncer, kebap türlerinden de uzak durulmasını istedi.

Yanıt bekleyen sorular
Sağlık Bakanlığı yetkilileri, açıklamanın 1-7 Nisan arasında gerçekleştirilen 'Kanser Haftası' nedeniyle, besinlerle kanser ilişkisine dikkat çekmek için yapıldığını belirtti. Yetkililer Radikal'in bebe bisküvilerine yönelik bu analizlerin rutin mi yoksa yeni bir uygulama mı olduğu ve tüm sonuçlarının halka nasıl duyurulacağı gibi konulardaki sorularını ise yanıtsız bıraktı.

'Akrilamid meselesi' nedir?
Kanserle Savaş Dairesi, 'güvenilir' olarak nitelendirdiği bazı markalar dışında tüm markaları zan altında bırakan açıklamasıyla, Batı'da 1994 yılından beri sürekli tartışılan 'akrilamid' konusu Türkiye'nin de gündemine girmiş oldu.
Aşırı ısıda pişirilen, kızartılan, kavrulan besin maddelerinde oluşan 'akrilamid'in, genetik yapıyı bozarak kanser ve sinir sistemi hastalıklarına yol açtığı düşünülüyor. Akrilamid, nişastalı ortamı seviyor, ama tek zanlı aşırı ısıda pişmiş bisküvi de değil. ABD, Britanya, İsveç ve Norveç'te yapılan araştırmalarda 120 derecenin üzerinde ısıda hazırlanmış cips, patates kızartması ve tahıl ürünlerinde de akrilamid görüldüğü belirlendi. Besinlerle alınan akrilamidin kanser yaptığını gösteren araştırmalar olduğu gibi 'yapmadığı' sonucuna varan araştırmalar da var. Yine de bu maddenin 'çok yüksek miktarda' alınmasının risk yarattığı genel kabul görüyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) bu konuda koyduğu sınır ise şöyle: 'Yetişkin insanın kilo başına günde 1 miligram akrilamid (acrylamid) alması tehlikeli değil.'
Bu arada akrilamidin en önemli kaynaklarından biri de sigara.
(Radikal)
453
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.