Mahmure

Magazin

Magazin Gündemi

Alkol her şekilde vücudu olumsuz etkiliyor

Alkol her şekilde vücudu olumsuz etkiliyor

Kadıköy Acıbadem Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Nurdan Tözün, alkolün her şekilde vücudu olumsuz etkilediğini belirterek, ''Günde bir veya iki kadeh kırmızı şarabın olumlu olduğu efsanesi sadece alkol tutkunlarının vicdanını rahatlatıyor'' dedi.

Prof. Dr. Tözün, A.A muhabirine yaptığı kiminin ise ''teselli'' gördüğü alkole, ne niyetle içilirse içilsin teslim olmamak gerektiğini vurgulayarak, eski bir Çin atasözü olan ''Birinci kadehi insan içer. İkinciyi kadeh içer. Sonra kadeh insanı içmeye başlar'' sözünü akıllardan çıkarmamak gerektiğini söyledi.

Alkol gibi zararlı maddelerin ve ilaçların vücuttan temizlenmesini sağlayan karaciğere bağlı hastalıkların son yıllarda arttığını anlatan Prof. Dr. Nurdan Tözün, alkolün ağızdan girer girmez emilmeye başladığını ve midede parçalanmadan doğruca kana geçtiğini ifade etti.

Prof. Dr. Tözün, ''İçki alındıktan sonraki beş dakika içinde kanda yeteri kadar alkol vardır. Bu nedenle de eskiler 'Alkol mideye girince artık o konuşmaya başlar' derler. Alkolün ancak yüzde 2-10'u akciğer, idrar ya da terle atılır'' diye konuştu.

ZARARLARI
Alkolün vücuda verdiği zararın kişisel duyarlılık ve genetik yatkınlıkla çok yakından ilişkili olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tözün, ayrıca alınan dozun, sürenin, beslenme alışkanlıklarının ve birlikte olan hastalıkların da yarattığı etkilerin de önemli faktörler olduğunu dile getirdi,

Alkolün karaciğerde 3 tip hasara neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tözün, ''Her şeyden önce alkoliklerin yüzde 25-75'inde karaciğerde yağlanma oluşur, üçte birinde hepatit (karaciğerde iltihap), yüzde 8-30'unda siroz gelişir. Kısacası alkoliklerin ancak yüzde 6-25'inde karaciğer normaldir'' dedi. Alkolün beslenme bozukluğuna da yol açtığını söyleyen Prof. Dr. Tözün, 1 gr alkolde, 7 kalori olduğunu ve 1 içkinin 2 yağa eşdeğer olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Tözün, alkolün vücut için gerekli olan besin unsurlarından yoksun olduğunu, iştahı azalttığını, ince bağırsak ve pankreasa zararlı etkilerinden dolayı besinlerin emilimini bozduğunu kaydetti. Protein yağ ve karbonhidratlardan fakir beslenme, aç karnına içki içme ve karışık içki içmenin hasarı daha da artırdığına işaret eden Prof. Dr. Tözün, bununla birlikte vücutta önemli ölçüde vitamin ve mineral eksikliklerine rastlandığını kaydetti.

VİCDAN RAHATLATAN EFSANE
Son yıllarda alkolün kalp üzerinde olumlu etkileri olduğuna dair bir inanış bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tözün, bu inanışın alkol kullanımına gerekçe yarattığını belirterek, şunları söyledi: ''Alkolün bu konudaki olumlu varsayılan etkisi içindeki flavanoidlerin ve antioksidanların 'iyi kolesterolü' yükseltici ve pıhtılaşmayı önleyici özelliğidir. Ancak bunlar yine de, salt bu amaçla alkolü tavsiye etmek için yeterli değildir. Günde bir veya iki kadeh kırmızı şarabın olumlu olduğu efsanesi sadece alkol tutkunlarının vicdanını rahatlatıyor.''

KADINLAR DİKKAT
Kadınlarda alkolün yarattığı hasarın daha az doz ile ve daha kısa sürede oluştuğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tözün, ''Çağımızda yönetici düzeyinde çalışan kadının artması bu grupta alkole bağlı hasarın eskiye oranla daha sık görülmesine yol açıyor'' diye konuştu.

Bilinen tüm zararlarına karşın içki içmek isteyenlerin belirli bir limiti aşmamasını tavsiye eden Prof. Dr. Tözün, şunları kaydetti: ''Erkeklerde haftada 21 ünite, ya da bir günde 4 ünite, kadınlarda ise haftada 14 ünite veya bir gün içinde 3 üniteyi aşmamak gerekir. Bir ünite, yaklaşık 1 kadeh (125 ml) şaraptan oluşur. Bu miktar içkilerin alkol konsantrasyonuna göre değişir."
(AA)
368
dahafazlası
YORUMLAR
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.