GeriKişisel Bakım Selülitin Oluşumuna Zemin Hazırlayan Dönemler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Selülitin Oluşumuna Zemin Hazırlayan Dönemler

"."

Buluğ dönemi

Buluğ çağı,kadında hormonal gelişimin ilk dönemidir. Onuncu yıldan itibaren olgunlaşmaya başlayan dişilik organları, bu yaştan itibaren kız çocuğunun görüntüsünde birtakım değişiklikler meydana getirir. Ayrıca bu dönem, ilk adetin görüldüğü, dişilik hormonunun salgılanmaya başladığı dönemdir.

Hamilelik

Gebeliğin ilk üç ayında rahimde döllenmiş yumurtanın gelişmesine bağlı olan hormonal salgılama, folikülin lehine artar. Folikülin oluşması progesteron oluşmasından çok daha önemlidir. Gebeliğin ilk üç ayında meydana gelen folikülin lehine bir hormonal dengesizliğin ve plasentanın salgıladığı önemli kadınlık hormonlarının, gebeliklerde aşırı oranda selülit yerleşmesine neden olduğu kolayca anlaşılır.

Doğumdan sonra selülit biraz azalsa da, her zaman bir miktar selülitik birikim kalır.

Premenopoz ve menopoz

Menopoz öncesi hormonal düzensizlik selülite neden olur. Bu dönemde overlerin hormonal salgıları muntazam değildir. Ayrıca progesteron salgılanması azalırken, folikülin normal olarak salgılanmaya devam eder. Burada bir kez daha kadınlık hormonu lehine bir dengesizlik söz konusudur. Menopoza girildiğinde ise artık progesteron ve folikülin salgılanmaz. Ama selülitik birikim kalmıştır.

Kadının cinsel yaşamındaki bütün bu dönemlerde selülitin oluşumu için uygun dönemlerdir.

Selülitin Teşhis Yöntemleri

Selülit çıplak gözle de anlaşılır. Hastalar derilerindeki değişikliği kendileri de farkederler. Cilt iki parmak arasında sıkıştırıldığında selülit bölmelerinin yapışma yerlerindeki çekilmeler ve derideki yer yer kalınlaşmalar nedeniyle ciltte portakal kabuğu manzarası görülür.

Ancak tıp biliminin dev adımlarla ilerlediği bu modern çağda tanının ve tedavinin daha bilimsel olması açısından termografi, ekografi ve magnetik rezonans yöntemleri kullanılmaktadır.

Termografi:

Bu tetkikte vücuttan yayılan infraruj'lar kaydolunur. Selülitin ilerlemiş vakasında meydana gelen vücut ısı farklılığı el ile anlaşılabilir. Fakat selülit başlangıcındaki küçük ısı farklılıklarını el temasıyla anlamak zordur. Termografinin uygulanışında ekran el ile tutulur, incelenecek bölgeye konur. Termografik görüntü elde edilinceye kadar beklenir.

Magnetik rezonans:

Bu yöntemle selülitli bölümler çok rahat bir şekilde görülüp, kalınlığı ve yerleştiği bölgeler hakkında bilgi edinilir.

Ekografi:

Ekografide selülit koyu gri bir madde şeklinde görülür. Bu tetkik selülitli bölgeleri belirlemeye ve selülit tabakasının kalınlığını ölçmeye yarar. Böylece mezoterapist, doktorun hangi bölgelerde, ne derinlikte ve hangi açılarla çalışacağını belirler.

False