GeriKişisel Bakım Lazer Uygulamaları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Lazer Uygulamaları

"Yüzdeki kırışıklıkları azaltmak amacıyla kimyasal soyma ve dermaabrazyon (zımparalama) oldukça sık kullanılan yöntemlerdir. Uygulamalar sonucunda bazı vakalarda ciltde renk değişiklikleri ve kalıcı kızarıklık görülmesi nedeniyle yeni yöntem arayışlarına girildi."

Günümüzde uygulanan kollajen ve botulinum ile oldukça yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır. Ancak etkileri kalıcı değildir.

Son yıllarda lazer gerekli vakalara uygulanmaya başlandı. Lazer çoğunlukla cerrahi işlemlere destek amacıyla uygulanıyor. Örneğin 45 yaşındaki bir hastanın cildi 70 yaşında cildinde sarkma olan hastadan daha çok fayda görür. 70 yaşındaki hastanın önce cild fazlalaığı çıkarılıp sonra lazer uygulanabilir.

Kaş kaldırma, göz kapağı ve yüz germe ameliyatları sırasında veya sonrasında cildin durumuna göre lazer düşünülmelidir. Sadece kırışıklıkların giderilmesi amacıyla göz ve ağız çevresine lazer uygulamalarından başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Bir hastaya lazer yapılıp yapılmayacağı hastanın cild yapısına bağlıdır. Güneşte kısa süre kalarak bronzlaşan hastalar en iyi adaylardır. Güneşte kaldıktan sonra vücutlarında koyu veya açık renk lekeler olan kişilere lazer yapılırken dikkatli olunmalıdır. Koyu tenli kişilere ise lazer uygulanmamalıdır.

Ciltlerinde enfeksiyon (özellikle herpes simplex), bağ dokusu hastalığı olanlar (scleroderma), veya son 6-12 ayda isotretinoin (akne tedavisinde kullanılıyor) kullananlar lazer için uygun değildir. Cilt renginde bozuklukları olan, yaraları iyileşmeyen, keloid veya hypertrofik yara iyileşmesi olanlar, radyasyon tedavisi alanlara lazer yapılacağında dikkatli olunmalıdır.

Yüzdeki kırışıklıkları, güneş hasarlı ciltleri ve özellikle akne izlerini yok etmekte lazer kullanılıyor. Lazer uygulamalrında anestezi, yapılacak alanın genişliğine göre farklılık gösteriyor. Küçük alanlara, örneğin göz ve ağız çevresine lokal anestezi, daha geniş uygulamalarda genel anestezi uygulanıyor.

Lazer yapılan hastaların bakımı lazerin derinliğine göre değişiyor. Derin olmayan alanlara vazelin ve antibiyotikli kremler kullanılıyor. Yapılan alanların her zaman nemli kalmasına dikkat ediliyor. Günde 4-6 kez ılık su ile lazer alanı yıkanıyor. Daha derin alanlarda ise 1-2 gün kapalı pansuman yapıldıktan sonra yukarıda anlatılan tedaviye devam ediliyor. Tam iyileşme 7-10 gün arasında meydana geliyor.
İyileşme tamamlandıktan sonra, hasta günde iki kez yüzünü ılık su ile yıkamalı ve dikkatli temizlemeli. Yüz nemlendiricileri (yağ içermeyen) , ve %1 hidrokortizon günde 2 kez uygulanmalı. Uyurken başın yüksekte olmasına dikkat edilmeli, sıkıntı olan durumlarda soğuk kompres uygulanmalı. En az 3 ay ve/veya yüzdeki renk farkı ortadan kalkıncaya kadar güneşe çıkılmamalı. Daha sonraki zamanlarda da güneş koruyucular kullanılmalı.

Estetik Plastik Cerrah / Nuri Soysal
İnternational Hospital Estetik Plastik Cerrahi Şefi
Tel: 0 212 663 30 00

Muayenehane: Valikonağı cad. Konak Apt. No:67
Kat: 6 Nişantaşı /İST.
Tel: 0 212 234 54 28-92
e-mail: soyepestetik@superonline.com.tr

False