GeriKişisel Bakım Kozmetik alerjiye dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kozmetik alerjiye dikkat!

"Kozmetikler ve sanitasyon ürünleri, modern dünyada günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası. Ama kullandığımız ürünleri seçerken bilinçli olmak da fayda var. Aksi takdirde alerji problemleriyle karşılaşmak mümkün."

Hatırı sayılır miktarda para ödeyerek bir nemlendirici aldınız... Ürün size "hipoallerjenik" olarak sunulduğu için ve "kaliteli" bir marka olduğundan tereddüt etmeden kullanmaya başladınız. 2-3 gün sonra yüzünüzde kızarıklık, kaşıntı başladı ve gittikçe artan bir dermatit (egzama) tablosu ortaya çıktı... Bu durum özellikle hanımlar arasında oldukça sık rastlanan bir talihsizliktir. Kullanılan kozmetik madde allerji yapmıştır. Hem de "hipoalerjenik" (alerji yapma ihtimali zayıf) olduğu halde. Kullanılan ürün hipoalerjenik değil ise, ciltte dermatit oluşturma riski şüphesiz daha da fazla olacaktır.

Kozmetikler niçin dermatit yapıyor?

Sağlık ve güzelleşmek için kullanılan bu ürünlerin cilde zarar vermeyecek şekilde üretilmesi gerekmez mi? Bu maddelerin denetimi yok mu? Ne yazık ki ülkemizde gıda maddelerinin üretimi bile tam olarak kontrol ve denetim altına alınamamışken, kozmetikler için böyle bir beklenti içinde olmak fazlaca "iyimserlik" olacaktır. ABD 'de yapılan araştırmalarda kozmetik maddeler içinde 2983 adet kimyasal madde olduğunu ve bunların 884 tanesinin toksik özellikte olduğu belirlenmiştir.

Kozmetiklerle alerji nasıl gelişir?

Bu konu tamamen kişinin cilt yapısı ve bağışıklık sistemi ile ilişkilidir. Bağışıklık sistemi organizmayı yabancı maddelerden korumak üzere programlanmıştır. Bunlar genellikle bakteriler, virüsler ve tümörleşen hücrelerdir. Bağışıklık sistemi hergün hücrelerimizi adeta tek tek kontrol ederek vücudun "sağlık durumunu" idame ettirir. Maalesef bazı kişilerde kozmetikler ve sanitasyon maddeleri (ör: sabun) içindeki partiküller zararlı madde olarak algılanır ve vücutta bunlara karşı "dermatit" ile sonuçlanacak reaksiyon başlatılır.

Bilinçli tüketici olmak için >>>
Kozmetikler 2 farklı dermatite neden olur:

"Alerjik kontakt dermatit" ve "İrritan kontakt dermatit". Birincisi adın da anlaşıldığı gibi doğrudan doğruya kozmetiklere alerji gelişmesiyle ortaya çıkar. Önceden herhangi bir alerjen maddenin teması ile duyarlanmış deriye aynı maddenin tekrar temas etmesi ile ortaya çıkan bağışıklık sistemi aracılıklı bir reaksiyondur. Kontakt dermatit tanısı konan hastaların yaklaşık % 25-30 kadarını allerjik kontakt dermatit oluşturmaktadır. Alerjene karşı gelişen duyarlılık haftalarca, yıllarca hatta çoğu kez bütün bir ömür boyu devam edebilir. Alerji gelişmiş olan maddeye her temas edildiğinde, dermatit bulguları ortaya çıkar. İrritan kontakt dermatit ise kozmetik ve sanitasyon ürünleri içindeki "tahriş edici" maddelere bağlı olarak ortaya çıkar. Deriye dışardan temas eden bir takım tahriş edici maddelerin oluşturduğu immünolojik olmayan, yani bağışıklık sistemi tarafından başlatılmayan reaksiyonlardır. Tüm kontakt dermatit olgularının ortalama yüzde 70'ini oluşturur. Maddelerin toksik etkisine bağlı olarak ortaya çıkar. Önceden duyarlılık kazanılmış olması gerekmez ve maddeyle ilk kez temas edilmesi sonrasında bile meydana gelebilir.

Kozmetik alerjilerine nasıl tanı konur?

Bu tür kontakt (temas) alerjilerinde uygulanan özel bir tanı yöntemi vardır. Yama testi (patch test) adı verilen ve vücutta temas allerjilerine neden olduğu bilinen temel maddeleri içeren bu test sırt bölgesine uygulanır ve kişinin alerjik olduğu maddeler belirlenir. Bu tespit çok önemlidir, çünkü temas alerjilerinin "kalıcı" bir tedavisi yoktur. Tek tedavi yöntemi allerji yapan maddelerden uzak kalınmasıdır. Birden fazla kozmetik ürün kullanıyorum, acaba allerjimin sebebi hangisi? Bu durumda bir alerji uzmanına başvurmanız gerekir. Kullanmakta olduğunuz kozmetik maddeler yama testine benzer bir metotla değerlendirilerek hangisinin allerji nedeni olduğu tespit edilebilir.

Kozmetik alerjilerinden korunmak mümkün mü?

Öncelikle kaliteli ve markalı ürünler tercih edilmelidir. Daha önce kullanılmamış olan bir ürün ilk kullanımda yüze ya da ellere değil, vücudun başka bir bölgesine (ör: kolun iç kısmına) ve çok az miktarda 2-3 gün süreyle uygulanmalıdır. Söz konusu ürün uygulama bölgesinde herhangi bir reaksiyona neden olmuyor ise kullanıma başlanabilir. Bu konuda emin olunamıyor ise bir uzman doktordan yardım alınmalıdır.

Sözün özü;

Kozmetikler ve sanitasyon ürünleri, modern dünyada günlük hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır. Bazen istenmeyen etkilere neden olsalar da onları kullanmaya devam edeceğiz. Bu nedenle, her konuda olduğu gibi kozmetikler konusunda da "bilgili" birer tüketici olmayı ve sağlık için en doğrusunu uygulamayı bilmek zorundayız.

Kaynak: Elitkadın.com

False