GeriKişisel Bakım Güzellik Takıntısı Bir Hastalık Mı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Güzellik Takıntısı Bir Hastalık Mı?

Güzellik Takıntısı Bir Hastalık Mı?

"Dış görünüşe verdiğimiz önem aslında psikolojik bazı problemlerimizin bir dışa vurumu mu? Psikolog Batuhan Toprak konu hakkında önemli bilgiler verdi."

Dış görünüşüne fazla önem veren insanların altta yatan bazı psikolojik problemler olabiliyor. Tabii ki bakımlı olmak güzeldir, her şeyden önce insanın kendisine saygısıdır ancak bu durum hayatınızı etkilemeye başladıysa bir problem var demektir.

Güzellik Takıntısı Bir Hastalık Mı

Kişilik bozukluğu ortaya çıkıyor

Güzel veya yakışıklı olma çabası kişilik bozukluklarına neden olabiliyor. Bir kişi dikkat çekici davranışlar, aşırı makyaj, abartılı giyim tarzı ve seksapalitesini öne çıkartmaya çalışıyorsa, histiryonik kişilik bozukluğu olma olasılığı yüksektir. Bu kişiler ilgi odağı olmak isterler ve saatlerinin çoğunu fiziksel görüntüleriyle uğraşmakla geçirirler.

Öte yandan her abartılı giyim tarzı histiryonik kişilik bozukluğu anlamına gelmez. Kişilik bozukluğu yaşayan kişiler hep daha fazlasını ister, vücutlarında bir kusur bulurlar ve o kusuru düzeltene kadar sürekli bir şeyler yaparlar. Dışarıdan bakıldığında normal duran bir görüntü, kişilik bozukluğu yaşayanlar için sorunlu hale gelebilir. 

Güzellik Takıntısı Bir Hastalık Mı

Estetik bağımlılık olabiliyor

Kişilik bozukluğu yaşayan kişiler, vücutlarında kusurlu buldukları bölgeyi kıyafet ve makyajla düzeltemeyeceğini düşününce estetik operasyona başvuruyorlar. Hatta ilk ameliyat sonrası memnun kalmayıp, ikincisini hatta üçüncüsünü dahi talep edebiliyorlar. Bu durum da tıpta estetik bağımlılığı beden algı (dismorfik) bozukluğu olarak adlandırılıyor. Beden algı bozukluğu, genelde ergenlikle beraber gelen bir takım öz güven eksikliklerinde görülmeye başlayabilir.Beden algı bozukluğu beraberinde anoreksiya ve blumia nervoza yeme bozukluklarınıda doğurabilir.

False