Cilt Tipine Uygun Bakım Nasıl Yapılır?

Sağlıklı cilde sahip olmak ve yaşlanma etkilerini geciktirmek sanıldığı kadar zor değil. Bu konu bazen çok karışık gibi görünse de temel doğruları bilince işler oldukça kolaylaşıyor. Dermatolog Dr. Şale Yılmaz, cilt bakımı hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.

Haberin Devamı

En pahalı ürün, en iyi ürün mü?

Öncelikle şunu söylemek gerekiyor, “en pahalı ürün en iyi üründür” diye düşünmeyin. Doğru seçimlerle ve uygun fiyatlara iyi bir cilt bakımı yapabilirsiniz.

Bir başkasına iyi gelen ürün size de iyi gelir mi?

Böyle bir kural yoktur. Cilt yapısı farklıysa aynı ürün size iyi gelmez.

Çok fazla ürünü bir arada kullanırsam cildim daha mı iyi olur?

Birçok ürünü aynı anda kullanmak cildinizi ve bütçenizi yorar. Ürün alıp kullanmama alışkanlığını bırakın, çünkü ürünler açıldıktan sonra belirli bir sürede tüketilmezse özelliklerini kaybeder.

Burada sorulması gereken en önemli soru “Benim cildimin özellikleri, ihtiyaçları nedir?“ ve “Ben ona nasıl bakmalıyım?” olmalıdır. Genetiğimiz cildimizle ilgili pek çok özelliği belirler. Yaşlanma şeklimiz, cilt özelliklerimiz genellikle anne veya babamızın cilt yapısına benzer.

Haberin Devamı

Cildimiz pek çok şeyden etkilenerek değişebilir. Peki, bunlar nelerdir?

Cildimiz vücudumuzdaki değişimlere ve çevresel faktörle çok duyarlıdır. Hormonlardaki değişimler ve bazı sağlık sorunları, yaşlanma, bazı ilaçlar, stres, kötü beslenme ve alkol kullanımı, kullanılan kozmetikler ve çevresel değişimler (iklim, hava şartları, hava kirliliği, sigara...) gibi faktörlere bağlı olarak cildin özellikleri ve ihtiyaçları da değişecektir.

SİZİN CİLT YAPINIZ HANGİSİ?

YAĞLI CİLT: Daha kalın, gözeneklerin geniş olduğu cilttir. Yağlılık hissi olur, yer yer sivilce ve komedon oluşumları görülebilir. Kırışıklıklar daha geç oluşur. Jel yapıda temizleyiciler, alkollü tonikler, su bazlı nemlendiriciler ve yağsız güneş koruyucular tercih edilir. Haftada 1-2 kez peeling uygulanabilir. Akne sorunu varsa dermatoloğunuza başvurun. Önlem alınmazsa ciltte iz ve lekeler oluşabilir.
Ayrıca kimyasal peeling kullanımı yağlanmayı dengeleyerek, akne oluşumunu azaltır, gözenekleri daraltır. Dermapen-Dermaroller tedavileri akne izlerini, lekeleri azaltır. Düzenli aralıklarla cilt bakımı yaptırmak daha etkili bir cilt temizliği sağlar.

Cilt Tipine Uygun Bakım Nasıl Yapılır

Haberin Devamı

KURU CİLT: Mat ve nemsiz cilttir. Pullanma, gerginlik, rahatsızlık hissi olur. İnce çizgiler daha çabuk oluşur. Günlük bakım için daha yumuşak yapıda krem veya süt kıvamlı temizleyiciler, yoğun nemlendiriciler, nem maskeleri, besleyici gece kremleri kullanılabilir. Güneş koruyucu kullanımı ihmal edilmemelidir.

Somon DNA'sı, gençlik aşısı gibi cildi besleyen yöntemler ve ince yapıdaki dolgu uygulamaları kırışıklık sorununu azaltacaktır.

NORMAL CİLT: Dengede olan, genelde sorun yaşamayan cilttir. Nem ve yağ oranı dengelidir. Pürüzsüz ve şeffaftır. Krem veya süt yapıda temizleyiciler, yumuşak tonikler, nemlendiriciler ve güneş koruyucular ile haftalık peelingler yeterlidir.

Haberin Devamı

KARMA CİLT: T bölgesinin yağlı, diğer bölgelerin kuruya eğilimli olduğu cilttir. Ürünler cildin durumuna göre dikkatli seçilmelidir.

HASSAS CİLT: Cilt ince ve hassastır. Kızarıklık, gerginlik yer yer kılcal damar görünü olabilir. Değişimlerine duyarlı, güneşten, sıcaktan kolayca etkilenip kızaran cilttir. Ürün seçiminde sorun yaşanır. Cilt pek çok üründen rahatsız olabilir.

Süt yapıda temizleyiciler, hassasiyeti azaltıcı kremler, güneş koruyucular kullanılmalıdır. Lazer uygulamaları kılcal damar görünümünü azaltmak için tercih edilebilir.

OLGUN CİLT: Yaş almayla beraber ciltte incelme, sarkma, kırışıklık ve lekelerin oluşmasıdır. Yağ ve nem miktarı azalmıştır.

Haberin Devamı

Süt ve krem yapıda temizleyiciler, alkolsüz tonikler, besleyici ve hücre yenileyici kremler ve güneş koruyucular kullanılmalıdır. Botilinum toksin, dolgu gibi tedaviler çizgi ve kırışıklıları azaltırken, radyofrekans ve fokuslu ultrason cildi toparlamak için kullanılır. Ayrıca yapılacak örümcek ağı estetiği de bu hastaların sorunlarını azaltacaktır.

Dermatolog Dr. Şale Yılmaz

Cilt Tipine Uygun Bakım Nasıl Yapılır

Yazarın Tüm Yazıları