GeriKişisel Bakım Botoks ile meme kaldırma
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Botoks ile meme kaldırma

"Henüz dünyada da yeni bir yöntem olan botoks ile meme kaldırmayı Türkiye'de üç vakada uyguladığını anlatan Dr. Erçin Özüntürk, botoks işleminden 15 dakika sonra kişinin günlük hayatına geri dönebildiğini belirtiyor."

Şaşılık tedavisinden spastik çocuklara, sinirsel kas hastalıklarından aşırı terlemeye kadar tıbbın birçok alanında kullanılan, estetikte ise çığır açan botoks, artık meme ve burun ucu kaldırmada da uygulanmaya başladı. Botoks ile burun ucu ve göğüs kaldırma çalışmalarına başlayan Avrupa Estetik ve Kozmetik Dermatoloji Derneği'nin (ESCAD) Etik Komite Başkanı Dr. Erçin Özüntürk, botoksun estetik müdahale yapmadan ve dolgu maddesi kullanmadan sarkık memeyi kaldırabilme özelliğinin olduğunu belirtiyor.

Henüz dünyada da uygulaması yeni olan botoks ile meme kaldırmayı üç vakada uyguladığını anlatan Özüntürk, botoks işleminden 15 dakika sonra kişinin günlük hayatına geri dönebildiğini belirtiyor. Özüntürk, uygulamadan sonra hastanın yatar pozisyona geçmemesi ve başını aşağıya eğmemesi gerektiğini söylüyor. Botoksun etkisinin yaklaşık üç ay sürdüğünü, göğüslerin eski haline geldikten sonra tekrar tekrar yapılmasında hiçbir sakınca bulunmadığını anlatan Özüntürk, yöntemin tek olumsuz yönünü "meme ucunun yana kayması" olarak ifade ediyor.

Kasım ayında Floransa'da düzenlenecek Avrupa Dermato-Veronoloji Derneği Kongresi'nde, botoksun estetik amaçlı yeni uygulamaları hakkında bir sunum yapacak olan Özüntürk "Botoks ile kaşları kaldırdığımıza göre burunu ve memeyi de kaldırabilir miyiz noktasından hareketle bu alanlarda kullanımı gündeme geldi" diyor.

Meme kanseri cerrahisinin değişen yüzü

Meme kanseri vakalarında artık meme koruyucu cerrahi uygulanıyor. Ameliyat sonrası hastanın fiziksel ve psikolojik yakınmalarına çözüm bulunuyor.

Meme kanserin tedavisinde başvurulan
ameliyatlar günümüzde giderek "minimalize" oluyor. Böylelikle ameliyatın getirdiği yan etkilerin azaltılması ve ameliyat sonrasının hasta açısından daha konforlu geçmesi sağlanıyor. Eskiden memenin alınmasıyla ve koltuk altının adeta boşaltılmasıyla sonuçlanan bu ameliyatlarda artık genellikle memedeki tümörün alınması esas.

Bunun yanında uygulanan özel tekniklerle koltuk altının durumunu gösteren merkezi lenf bezi bulunarak koltuk altı lenf bezlerinin çıkartılıp çıkartılmayacağına karar veriliyor. İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'ndan Dr. Oktar Asoğlu'yla yeni ameliyatların hastaya getirdiği kolaylıkları konuştuk...

"Memenin alınmasına yüzde 15-20 vakada rastlanıyor ancak"

Meme kanseri cerrahisinde bugün gelinen nokta nedir?

Meme koruyucu cerrahinin uygulanması deneyimli merkezlerde yüzde 70-80'leri buluyor. Artık memenin alınmasına ancak yüzde 15-20 vakada rastlanıyor.

Her hastanın hemen ameliyat olması gerekmiyor değil mi?

Eğer memede cilt tutulumu varsa (deri üzerinde belirtileri başlamışsa), tümör çok büyük veya koltuk altında oldukça büyümüş ve hareket etmeyen lenf nodülleri varsa bunlar ileri evre bir tümör kabul edilerek başlangıç olarak kemoterapi uygulanır. Ameliyat öncesi kemoterapi uygulanan hastalar, direkt cerrahi uygulanan hastalardan sağkalım açısından çok daha iyi seyrediyorlar.

Saptanan kitlenin büyüklüğü önemli mi?

Kesinlikle. Çünkü kitlenin boyutu arttıkça lenf bezinin tutulumu artıyor ki bu da hastalığın evresini etkiliyor.

"Artık ameliyatlarda hasta hastanede günübirlik kalıyor"

Meme kanserinde sağkalım oranları ne düzeyde?

Bu hastalığın evresiyle ilgili. Erken evre meme kanserlerinde bugün artık 10 yıllık sağkalımlar verebiliyoruz.

Ameliyat sonrası iyileşme süresi ne kadar?

Bu ameliyatlar artık çok uzun sürmüyor ve hastaların iyileşme süresi de daha kısa. Çoğu hasta 12-14 saat kadar yani günübirlik hastanede kalıyor. Bugün için artık bazı erken tümörlerde, cildi koruyarak altına silikon yerleştirilip aynı seansta yeni bir meme yapılması ya da sırt kaslarını kullanarak karşı memenin aynısını diğer tarafa yapmak da mümkün.

Kolunu kullanamama ameliyat sonrasında sık görülen bir sorundu, değil mi?

Bu sorun ortadan kalktı. Hasta sosyal ve günlük hayatına çok kısa bir sürede dönüyor.

False