GeriKişisel Bakım Yaşlanmaya karşı cilde check-up
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yaşlanmaya karşı cilde check-up

"Yaz bakımı yaptırmadan önce cildinizin ne kadar yaşlandığını öğrenmek istemez misiniz? Artık laboratuvarlarda, cildinin yaşını öğrenmek isteyenlere analiz yapılıyor ve yapısına göre kişiye özel tedavi seçenekleri sunuluyor."

Kaynak: Milliyet Pazar, Ayşegül Aydoğan

Yaz mevsimi yaklaştıkça cildine daha fazla özen gösterip bakım yaptıranların sayısı da artıyor. Cildin fotoğrafını çekip haritasını çıkaran yeni teknolojiler ise ciltteki bozulmaları, yaşlanmayı gösteriyor; cildini düşünenleri, doğru bakım kremlerini kullanmaktan neler yapılması gerektiğine kadar pek çok konuda yönlendiriyor.

Transmed saç ve kozmetik cerrahi kliniği bünyesinde kurulan Skin Lab'de de cildinin yaşını öğrenmek isteyenlere bir analiz yapılıp cildin yapısına göre kişiye özel tedavi seçenekleri sunuluyor. Her türlü tahlilin yapılmasını sağlayan özel cihazlarla kişinin cilt kalınlığı, cildin kolajen miktarı gibi değerleri ölçülüp yüzün hangi bölümünün ne derece ve neden yaşlandığı saptanıyor. Plastik cerrah, dermatolog ve estetisyenden oluşan ekip, ciltte belirlenen eksikliklerin giderilmesi, zayıf noktaların onarılması, canlandırılması, lekelerin silinmesini hedefleyen bir takip programı hazırlıyor.

Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Dr. Tunç Tiryaki yaşı kaç olursa olsun herkes için yaşlanma sebeplerinin aynı olduğunu söylüyor. Yaşlanmayı "tedavi edilmesi gereken bir bozukluk" olarak tanımlayan Tiryaki; stres, sigara, çeşitli çevresel etkiler, yanlış kozmetik ve bakım ürünü kullanımının yaşlanmayı hızlandırıcı faktörler olduğunu söyledi. Hastaya doğru tanıyı koyup doğru tedaviyi vermeyi sağlamaya çalıştıklarını anlatan Tiryaki şu bilgileri verdi:

"Amaç kişiye özel bir tedavi uygulamak. Bunun için önce hedefe yönelik tedavi raporu çıkarmanız lazım. Artık ayrıntılı laboratuvar tetkikleri ile yaşlanmanın bir nevi check-up'ını yapıyoruz. Sonuçlara göre de cildin anti-aging'i diyebileceğimiz doğrultuda kişiyi doğru bir yaşlanma süreci için yönlendiriyoruz. Bu süreç 25'inde başladığından, bu yaşlardan itibaren analizleri herkes yaptırabilir."

Dr. Tiryaki hastalara dört aşamalı bir program uygulandığını belirtiyor:

Önce cilt terapisti cildi temizliyor. Sonra hastayı muayene edip laboratuvar bölümüne alıyoruz. Laboratuvarda dört aşama var. İlk aşamada visia denen bir cihazla farklı ışıklarda cildin fotoğrafları çekiliyor. Sistemde kayıtlı olan benzer yaş, cinsiyet ve etnik özelliklere sahip

5 bin kadının fotoğrafıyla karşılaştırılarak cildin yaşı belirleniyor. Buna göre kişinin göz kenarındaki kırışıklıklar ne kadar ilerlemiş, yeni mi başlamış, ileri seviyede mi, yüzündeki lekeleler yaşına göre normal mi gibi bulgular elde ediliyor. Kırışıklar, lekelenme, güneş hasarı, akne yatkınlığı ayrı ayrı inceleniyor.
İkinci aşamada Skin Scanner adlı cihazda cildin nemi, yağı ve PH düzeyi ölçülüyor. Bu kullanılacak kremler açısından önem taşıyor.
Üçüncü aşamada cilt ultrasonografisi cildin derinliğini, içini gösteriyor. Bununla cildin kalınlığı yanında, ciltte incelme var mı yok mu, güneşe bağlı bir hasar, kolajen miktarı, deri altı yağ dokusunun incelme oranı, yağ enjeksiyonuna gerek var olup olmadığı, cildi inceltecek mi yoksa peeling veya lazerle kalınlaştırmak mı gerektiği anlaşılıyor.

Dördüncü aşamada Mirror adlı programa aldığımız kişinin cildinin 20 yıl öncesine göre yüzünün nerelerinde ne kadar doku kaybı var, bunları ölçüyoruz. Sonuçları aldıktan sonra ekipçe değerlendip hastaya dört aşamalı bir program uyguluyoruz. Sırasıyla önce ağızdan alması gereken hapları, cilde ve yaşam stiline göre vitamin ve antioksidanları yazıyoruz. Hangi kremleri kullanması gerektiğini belirliyoruz. Cilt terapistinin düzenlediği kürleri veriyoruz. Medikal olarak hastaya ne gerektiği saptanıyor. Ayrıca cildinin özelliklerinin iyi ve kötü taraflarını söylüyoruz. Kişi ameliyat yaptıracaksa bunu istediği plastik cerraha gidip yaptırabiliyor.

"Türk kadınının krem kullanımı korkunç!"

Krem kullanmadan önce kişinin cildini tanıması gerektiğini vurgulayan Tunç Tiryaki'ye göre, Türk kadınının krem kullanımı inanılmaz derecede yanlış ve korkunç. Cilt analizi için gelen hastalar arasında cildinde hem yağ hem de nem düzeyi düzgün çıkan olmadığını, çoğunlukla PH seviyesinin bozuk saptandığını belirten Tiryaki, "Ne kullanıyorsunuz diye sorduğunuzda herkes en pahalı kremi söylüyor" diyor. "Ama cildine bakıyorsunuz, nem oranı gereksiz derecede yüksek ama yağ oranı aşırı düşük. Kullandığınız kremin pahalılığı vs. önemli değil. Cildinizdeki probleme göre krem, ürün kullanmanız lazım. Türk kadınının tipik problemi şu: Ya nemi çok yüksek yağı çok düşük ya da yağı çok yüksek nemi çok düşük. Bu, kullanılan ürünlerden oluyor."

Cilt analizi ne işe yarıyor?

Yetersiz ve dengesiz beslenme, ciltte aşırı yağlanma, güneş ve sigara sivilcelerin bazı nedenlerinden...
Cildin bazı yerleri de sivilce eğiliminde. Bu analiz sonucu sivilcenin nedeni saptanıp buna göre kişiye özel sivilce tedavisi öneriliyor.
Özellikle yoğun çalışan kadınlar stres nedeniyle ciltlerindeki erken yaşlanmadan mustarip. Yüzün nemini kaybetmesi, yağlanması, sivilcelenmesi ya da kırışması cilt analiziyle saptanıp uygun tedavi seçeneklerine yönlendiriliyor.
Yaz mevsiminin yaklaşması ve cildi yaşlandıran UV ışınları, en önemli risk faktörlerinden. Cilt analiziyle cildin güneşe karşı hassasiyeti saptanıyor, güneşe çıkarken kaç koruma faktörlü güneş kreminin kullanılması gerektiği belirtiliyor.

Hamilelerde lekelenmelerin nerede yoğunlaştığı, ne derinlikte olduğu, tedavi gerektirip gerektirmediği saptanıyor. Sigaranın cilde yaptığı hasarları öğrenmek için cilt analizi kullanılıyor.

False