GeriKişisel Bakım Güzelliğe niyet estetiğe kısmet
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Güzelliğe niyet estetiğe kısmet

"Estetik cerrahide geliştirdiği yöntemlerle Almanya'nın tanınmış isimlerinden biri olan Dr. Ziya Saylan, 'Estetik ameliyatlar, eşinizin 20'lik sevgilisine yanıt olmamalı' diyor"

Kaynak: Radikal / YEŞİM KASAP AKSU

Bundan yaklaşık 400 yıl önce Leonardo Da Vinci'nin tanımladığı 'mükemmel yüz'ün peşinde olanların yolu estetik cerrahlara düşüyor. Mutluluklarını kusursuz görünmeye bağlayanlar, işinin ehli olmayan ellere düştüklerinde ise hüsran yaşıyor.

Çalışmalarını Almanya ve Britanya'da sürdüren Dr. Ziya Saylan, "Ameliyat için gelen hastaların yüzde 10'unu geri yollarım" diyor. Geliştirdiği 'lipo-shifting' ve 'S-lifting' yöntemleriyle tanınan Saylan estetikteki son gelişmelerle ilgili soruları yanıtladı.

Size başvuran hastalar en çok nerelerini ameliyat ettiriyorlar?

Türklerin daha çok yağ ve cilt problemleri var. En çok yağ emme, karın germe ve göğüs ufaltma ameliyatlarını uyguluyoruz. Türk hastaların ciltleri Almanların aksine kalın olduğu için yüzde hemen sarkma olmuyor. Almanlarda daha çok yüz germe, göz kapağı, göğüs büyültme, yağ emme yapıyoruz. Alman toplumunda gençlerin hatalı beslenme nedeniyle aşırı yağlanmaları söz konusu. Bazen 16-18 yaşındakilere bile yağ emme uyguladığımız oluyor.

'Anti-aging yetmez'

'Anti-aging' moda olduğundan beri yüz germe ameliyatlarında büyük bir artma oldu. Bence hiçbir vitamin hastanın yüzünü gençleştiremez. Alman televizyonlarında da tek başına antiaging'in insanları gençleştiremeyeceğini, uygun bir cerrahi tedavinin bunu tamamlayacağını söylüyorum.

Hastalarınız bazı bölgelerini düzelttirdiklerinde hayatlarının yoluna gireceğini mi düşünüyor?

En zor hasta kendi vücudunu sevmeyen hasta. Ameliyat hiçbir zaman ihanet eden kocanın 20 yaşındaki sevgilisine cevap olmamalı. Böyle hastalara ameliyatla beraber başka yöntemler de uygulamalarını tavsiye ediyorum. Bir de işsizliğin hâkim olduğu bir dönemde daha genç görünenlerin daha kolay iş bulmaları da önemli nedenlerden biri.

'Sizi ameliyat edemem' diye geri çevirdiğiniz hastalarınız oldu mu?

Hastalarımın en az yüzde 10'unu 'Size yardımcı olamayız' deyip geri yolladığım oluyor. Elinde bir sanatçının fotoğrafı ile gelip ben böyle olmak istiyorum diyen hastalar da ameliyat edilmemeli.

Estetik ameliyatları çok başarılı dediğiniz ünlüler var mı?

Erkeklerde Micheal Douglas'ın geçirdiği estetik ameliyatı beğenirim. Ameliyatı yapan doktor, Steven Hoefflin, arkadaşım ve o da benim hastaya uyguladığım yeni metotlarla daha doğal sonuçlar almaya çalışıyor. İyi bir estetik ameliyat geçiren hastanın doğal gözükmesi gerek. Yüz fazla gerilmeden, ağız ve gözler deforme edilmeden kaldırılmalı. Doktorlar ameliyatla düzeltemedikleri yerleri silikon sıkıp düzeltmeye çalışırlarsa yüz şişer ve deforme olur.

Mesleki bir deformasyon söz konusu mu? İnsanların yüzüne veya vücutlarına baktığınızda 'şurası kusurlu, burasını böyle yapmalı' diye düşünür müsünüz?

Bir estetik cerrah için bu bir antrenman. Mutlaka yapması gerekir. Yolda giderken, televizyon seyrederken bu şekilde kendimi imtihan ederim. Hocam Fransız Pierre Fournier de çekmecesinden fotoğraflar çıkarıp bizlere sorardı 'Buna ne lazım?' diye!

Estetik yaptırmak için doktora başvuranlar nelere dikkat etmeli? Yani gittikleri doktorun işinin ehli olduğunu, uygulamanın başarı şansını nereden anlarlar?

Doktorunuzun genel veya plastik cerrah olmasına dikkat edin. Estetik cerrah diye ayrı bir 'ihtisas dalı' yoktur. Kanunlardaki boşluklardan faydalanıp her doktor estetik ameliyat yapabilir. Doktorunuzun aldığı eğitimi bilmeniz sizin en tabii hakkınız. Bana Türkiye den çok hasta geliyor. Beni düşündüren Türkiye'den gelen hastaların az sayılmayacak bir kısmının daha önce uygulanmış cerrahi operasyonun sonucunu düzelttirmek için geliyor olmaları.

Hastaların ev ödevi var!

Türkiye'de çok değerli hocalarımız var, fakat işin ehli olmayan doktorlar da mevcut. Ayrıca cerrahi hataları konu ederken doktorlar kadar hastaların da suçlu olduğunu belirtmek isterim. Bazı Türk hastalar ev ödevlerini yapıp daha önce bu konuda yayımlanmış kitapları okumazlar, kendilerini bilgilendirmezler. Daha da önemlisi birden fazla doktora gidip ikinci veya üçüncü bir görüşü dinlemezler. Her hasta farklıdır. Size uygulanan cerrahinin sonucu diğerlerinkinden mutlaka farklı olacaktır. Doktora hazırlıklı gitmek gerekir. Sorular bir kâğıda yazılıp doktora sorulmalı. Doktorunuzun kitaptan resimler göstermesini kabul etmeyin, size bizzat kendi sonuçlarını göstermeli.

'Eski hastalarla konuşun'

Daha da iyi bir yöntem; doktorunuzun daha önce ameliyat ettiği hastalarla konuşmak isteyin ve ona daha önce bu ameliyatı kaç defa yaptığını sorun. Bu sizin hakkınız. Ameliyata hemen karar vermeyin önce eve gidip birkaç gün düşünün ve hatta yakınlarınızla bu konuyu tartışın, unutmayın ki ameliyatınız çevrenizdekileri de etkileyecektir.

Estetik ameliyatlarda öncü ülkeler hangileri?

Brezilya, Arjantin ve Fransa estetik cerrahide ileri. ABD'de cerrahi teknik ve malzeme iyi, fakat estetik bilgileri az. Amerikalılar biz Avrupalılardan güzelliğin ne olduğunu öğrenmeye çalışıyor. Ayrıca Amerika ve Almanya'da makinelerle çalışıyorlar, lazer, yağ emme makineleri gibi. Türkiye'de de bazı meslektaşlarım 'ABD'den gelen en son cihazlar bizde' diye reklam yapıyor. Şunu unutmayın ki makineyi çalıştıran eller önemli, yoksa Steffi Graf'ın tenis raketini alan herkes onun gibi iyi oynar veya Süreyya Ayhan'ın ayakkabılarına sahip olan herkes onun gibi iyi koşardı.

Dr. Ziya Saylan kimdir?

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 1973 yılında mezun olan Dr. Ziya Saylan, önce Almanya'da genel cerrahi ihtisası yaptı ve ardından önce Almanya'da sonra da ABD'de estetik cerrahi üzerine çalışmalar yaptı. 2000 yılında Düsseldorf'ta kendi kliniği 'Cosmetic Surgery Düsseldorf'u açtı. Dr. Saylan, 1999 yılından bu yana Alman Liposuction Derneği Başkanlığı'nı ve Avrupa Kozmetik Cerrahi Derneği İkinci Başkanlığı görevlerini yürütüyor.

Kusurlara ince ayar

'Liposuction' sonrası hataları gidermek için sizin geliştirdiğiniz bir yöntem var liposhifting...

Estetik cerrahlar liposuction sonrası meydana gelen hataları düzeltmek için şimdiye kadar engebeli dokuyu tekrar emmiyor (reliposuction) veya bu olukların içine yağ sıkıyorlardı. Ancak şimdiye kadar bu yöntemlerle etkili bir düzelme olmadığı için ben yeni bir yöntem geliştirdim ve başarılı oldum. Bu kendi bulduğum metoda 'liposhifting' adını verdim; yani yağı cilt altından kaydırarak boşlukları dolduruyorum. Bu buluşum sayesinde birçok hastanın bacaklarını düzeltebildim ve yağ emme sonucu meydana gelen olukları giderebildim.

'Liposhifting'in hastaya maliyeti ne kadar?

2 bin-3 bin euro arası.

Liposhifting kalıcı mı? Yani bir kere yapıldıktan sonra dokuda bir bozulma söz konusu olabilir mi?

Liposhifting kalıcı bir yöntem. Ama eğer düzeltilecek delikler ve pürüzler büyükse birkaç seans gerekebilir.

Bu yöntemi kullanmak isteyenler muhakkak size mi başvurmalı?

Bana gelmeleri şart değil. Türkiye'de benden bu yöntemi öğrenmiş doktorlar mevcut. Ayrıca öğrenmek isteyenlere de her zaman kapım açık.

Bir de 'S-Lift' adını verdiğiniz bir yöntem var. Bir yüz germe yöntemi. Bunun klasik yüz germe ameliyatlarından farkı nedir?

Eskiden bu tür ameliyatlardan sonra en az bir hafta klinikte ve arkasından dört, beş hafta evde iyileşmeyi bekleyen hastalar, artık yedi veya sekiz gün sonra günlük hayatlarına dönebiliyorlar.

Bu yeni yöntemin üstünlükleri şunlar: Daha az morluk ve yüzde çok daha az şişme. Eskiden olduğundan çok daha az komplikasyon. Yüzün daha doğal ve çok daha genç görünmesi. Eski yöntemde yüz arkaya doğru gerilmekte ve buna bağlı olarak ağızda ve gözlerde çarpılmalar olmakta iken bu artık görülmüyor.

Kesmek yok

Benim yöntemimde yüz derisi altındaki adale dokusu kesilmeden özel bir dikişle toparlanıyor ve elmacık kemiklerine tespit ediliyor. Bu sayede germe işlemi enseye doğru değil, yukarı şakaklara doğru oluyor. Bence yüz yaşlandıkça yerçekimi nedeniyle aşağıya doğru sarktığı için eskiden olduğu gibi arkaya doğru gerilmesi hatalı. Germe işlemi yukarıya doğru olmalı.

'Stone'un yüzü mükemmel'

Mükemmel yüz diye bir şey var mı? Bunun kriterleri nedir?

Mükemmel yüzü bundan 400 sene önce Leonardo Da Vinci matematiksel olarak belirledi. Yüz uzunluğunun üçte biri alın, üçte biri burun ve üçte biri ağız ve çene. Gözler arasındaki mesafe burun uzunluğu kadar. Kulak büyüklüğü ağız kadar vs. vs... Yine de ırklara göre durum değişir. Mesela Bedevilerin burunları büyük olur çünkü çölün kuru havası burunda nemlenir. Tropik bölgelerde burun kısadır çünkü hava çok nemlidir. Mükemmel yüzlü ünlü olarak benim kriterlerime uyan Sharon Stone, Catherine Zeta-Jones ve Elizabeth Taylor'ı sayabilirim. Bu kimselerde yukarıdaki oranlar idealdir. Ayrıca Fransızların dediği gibi; 'Güzel bir yüz bir sanat eseridir ve makyaj da bu güzel resmin çerçevesidir'.

False