GeriKişisel Bakım Estetik ameliyatlar kötüye giderse
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Estetik ameliyatlar kötüye giderse

"Güzelleşmek uğruna burunlarından ameliyat olan ama sonucunda kötü deneyimler yaşayan estetik kurbanları anlatıyor..."

Burun ameliyatları en sık yapılan ameliyatlardan. Bazen sadece estetik nedenlerle, bazen burun içindeki anatomik bozuklukları düzeltmek amacıyla, bazen de her ikisi için çekiç atılıyor buruna.

Başarıyla yapılmış burunlar elbette çok. Ancak bu ameliyatlarda burnun içi ciddi derecede zedelenen, nefes alırken bile zorlananların sayısı da hiç az değil. Bu mağdurlar ameliyat üstüne ameliyat geçiriyor. Nefes alamadığı için panik atak geçiren, antidepresan kullanmak zorunda kalan, sosyal yaşamı altüst olanlar var. Bu durum doktorları da ikiye bölüyor. Kulak burun boğaz hastalıkları uzmanları, plastik cerrahları burnun iç yapısıni iyi bilmeden müdahale ettikleri için eleştiriyor. Plastik cerrahlar da kulak burun boğaz hastalıkları uzmanlarının burun estetiği yapmasını...

8 KEZ AMELİYAT OLAN HASTA GÖRDÜM

Op. Dr. Ahmet Hamdi Önay (Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı) Burun yüzün ortasındaki bir kemik uzantısı değil, komplike bir organ. Yaşamın kaynağı olan havanın geçtiği ve ideal bir hava haline getirildiği tek organ. Biz bu küçük organla ilgili 4 yıl eğitim alıyoruz, plastik cerrahi stajı da görüyoruz. Plastik cerrahlar da kulak burun boğaz kliniklerinde staj görmeli. Kemik ve kıkırdağın mükemmel birleştiği çatı fütursuzca bozulduğunda ameliyat zincirleri kaçınılmaz. Burun cerrahisini kulak burun boğaz uzmanları mı yapsın, plastik cerrahlar mı sorusu önemli değil.

Önemli olan burnu bilen ve fonksiyonlarına zarar vermeyecek cerrahların yapması. 8 defa burun ameliyat olan hasta gördüm. Erkeklerin burunlarına yapılan estetik girişimlerde daha az sorun yaşanıyor. Çünkü kadınların burnu kadar küçültülmüyor, görünümle ilgili ufak tefek kusurları daha iyi tolere edebiliyorlar.

AMELİYATTAN ÖNCE BURNUN İÇİNİ İNCELEMEK ŞART

Doç. Dr. Erhun Şerbetçi (Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı) Ameliyata girmeden, bilgisayara aktarılan görüntüler üzerinde yapılabilecek değişiklikler üzerine saatlerce konuşuluyor. Ama burnun içerisiyle ilgili, hayat boyu sorun olabilecek değişiklikler hakkında hastaların pek azı soru soruyor. Unutmamak gerekir ki burnun asıl işlevi koku ve rahat nefes almak, havayı temizlemek ve ısıtmak. Hasta estetik cerraha bile gitse ameliyattan önce mutlaka kulak burun boğaz hastalıkları uzmanına görünmeli.

SORUN YAŞAMAYAN YOK DEĞİL >>>

SORUN YAŞAMAYAN YOK DEĞİL

Prof. Dr. Murat Topalan (Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahisi Derneği Basın Halkla İlişkiler Sorumlusu):

Burun estetik ameliyatları, burun fonksiyonları korunarak veya aynı anda düzeltilerek yapılır. Burun estetiği geçiren hasta sayısı göz önüne alındığında nefes alma sorunu yaşayan hasta sayısı yok denecek kadar az. Bu hastaların bir kısmında nefes alma problemleri zaten var olabilir, alerjik nedenlerle burun iç yapısında şişme ve daralmalar olabilir. Sorunları direkt ameliyata bağlamak yanlış olur. Hastalar estetik girişimler için plastik çerrahlara başvurur. Biz de diğer branş uzmanlarıyla işbirliği yapabiliriz. Ama maalesef bazen karşı meslek gruplarını suçlayıcı tutumlarla karşılaşabiliyoruz.


BİRİNCİ VAKA: EMİNE AKPOLAT

"Nefes alamıyorum boğuluyorum gibi geliyor"

58 yaşındaki Emine Akpolat'ın burun macerası 15 yıl önce başladı. Aslında gayet düzgün bir burnu vardı ama bir kazada kırıldı. İlk ameliyat tam bir hayal kırıklığıydı. Burun içindeki dokulardan bir bölümü alındı, burnu da çarpıldı, yüz asimetrisi bozuldu. Sonra peş peşe 3 ameliyat daha geçirdi. Burnunu toparlamak için kafatası kemiğinden, kulak kıkırdağından doku nakli yapıldı. Burnu sadece kötü görünmekle kalmayıp, sakatlanmıştı resmen. En önemlisi nefes alamıyordu.

Havasız kalma hissi panik atak gelişmesine yol açtı: "Cerrah burnu öyle kaldırmış ki neredeyse alnıma ekecekmiş. Bu yetmezmiş gibi burnun kapasitesini de çok küçültmüş. Ortam değiştirdiğimde burnum yanıyor, kuruyor, nefes alamıyorum. Boğuluyorum sanıyorum. Grip, nezle gibi enfeksiyonları daha zor atlatıyorum. Burnumla hiçbir derdim yokken tam 4 kez ameliyat oldum. Aynaya bakmaktan kaçınıyorum. Arkadaşlarım parayla çirkinleşen bir seni gördük diyor."


İKİNCİ VAKA: Burnum akıyor fark etmiyorum bile >>>


İKİNCİ VAKA: HATİCE ÖZTÜRK

"Burnum akıyor fark etmiyorum bile..."

28 yaşındaki Hatice Öztürk, 5 yıl önce burun ameliyatı geçirdi. Deviasyon sorunu vardı, geceleri ağzı açık uyuyordu. Ameliyat sırasında burun kemiğindeki küçük çıkıntı da alındı. İlk hayal kırıklığını ameliyattan sonra yaşadı. Gözkapakları, gözlerinin altı, burun çevresi mosmordu. Herşeyin iyi gitmesini beklerken ameliyattan bir ay sonra burnunu çarptı ve kırdı. Bu kez kırığın düzeltilmesi gerekiyordu. Ameliyatta yeniden kırıldı. Sonuç kötüydü. Burnun uç kısmındaki kıkırdakların yapısı bozulmuştu, iki tarafı asimetrikti, eskisinden daha fena bir burunla çıkmıştı ameliyattan: "Şimdiye kadar 5 ameliyat geçirdim. 10 bin liranın üstünde para harcadım. Toparlana toparlana bu hale geldi. Burnum akıyor, fark etmiyorum bile. Hâlâ nefes almakta zorlanıyorum. Tüm eski fotoğraflarımı yırttım. Yolda yürürken herkesin burnuna bakıyorum. Antidepresan alıyorum. Bir ameliyat daha olmam gerekecek."

Güzel kadınlar daha çok kazanıyor

Liposuction, cinsel hayatınızı bitirebilir

Medikal Estetik Dr. Emre Çiçek'e soru gönderin


False