GeriKişisel Bakım Cildinize uygun peeling türleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Cildinize uygun peeling türleri

"Peeling, cildin belirli sorunlarına karşı kullanılan soyma işlemi olarak ifade ediliyor. Bu yöntem çok basit peeling'lerden cildin derin tabakalarını soyan peeling'lere kadar geniş bir yelpazeyi içeriyor. Evde uygulanan peeling cilt yüzeyindeki hücre tabakalarını ve kirleri giderirken, üst deri dokusunu inceltiyor, ciltteki komedonları derinlemesine temizliyor ve dokuları tazeliyor."

Uzmanlar tarafından uygulanan peeling ise, evde yapılan peeling'den daha derinlemesine bir temizlik sağlıyor. Böylece eskiden kalma cilt lekeleri, çiller, küçük sivilceler ve komedonlar yok oluyor. Ve cilt, ışıl ışıl pürüzsüz bir görünüme kavuşuyor.

Peeling uygulamaları arasında; meyve asitleriyle uygulanan peeling, dermabrazyon, kimyasal peeling, green peeling ve lazerli peeling yöntemleri sayılabilir.

1- Meyve asitli peeling

Meyve asitli peeling'de cildin üst katlarındaki boynuzsu hücreler temizleniyor ve alttan taze, yeni bir cilt dokusu ortaya çıkıyor. Meyve asitleri daima bilinçli bir şekilde kullanılmak zorunda. Bunun için öncelikle cilt tipi analiz ediliyor. Böylece cildin meyve asidini kaldırıp kaldıramayacağı tespit ediliyor. Meyve asitleri glikolik asit, laktik asit veya birkaç meyve asidini birden içerebiliyor. Peeling'den önce bir iki hafta süreyle, düşük konsantrasyonda meyve asidi içeren ev bakım ürünleri kullanılarak cilt işleme hazırlanıyor. Daha sonra uzmanların kontrolünde, daha yüksek konsantrasyondaki ürünlerle peeling uygulanıyor. Fırça ya da pamuk yardımıyla karışım cilde sürülüyor. Bu sırada kişi cildinde hafif bir yanma hissedebiliyor. Sadece üstderi soyulduğu için uyuşturucu kremler kullanılmıyor.

Bilimadamlarının araştırmalarına göre; meyve asitleriyle yapılan peeling'de en iyi sonuç, güneşten zarar görmüş ciltler üzerinde alınıyor. Tabii meyve asitli peeling'in yararları bununla sınırlı kalmıyor; kum cilt dengelenebiliyor, pigmentasyon ve küçük kırışıklar düzeltilebiliyor ve keratoz tedavi edilebiliyor. Ayrıca çeşitli akne formları da bu uygulamaya olumlu yönde yanıt veriyor. Meyve asitli peeling uzman kişiler tarafından yapıldığında, uygulama sonrası istenmeyen yan etkilerin çıkması riski ise çok az.

2 - Kimyasal peeling

Kimyasal peeling daha çok belirgin iz ve lekeler için kullanılıyor. Kimyasal peeling'de öncelikle cilt temizleniyor. Ardından belirgin bölgelere asit içeren (fenilik asit ve trik-lorik asit) bir solüsyon, cilt beyaz renk alıncaya kadar sürülüyor. Ardından cilde antibiyotik içeren bir krem sürülüyor. Uygulama sırasında kişi yanma hissedebiliyor. Bu işlemin ardından cilt deri değiştirdiği için yanık bir görünüm ortaya çıkıyor. Cildin yenilenmesi 1 haftayı buluyor. Kimyasal peeling'de karışımın cilt altına ne kadar nüfuz edeceği bilinmediği için, derin izler gibi bazı sorunlar ortaya çıkabiliyor.

3- Dermabrazyon

Cilt aşındırması olarak nitelendirilen dermabrazyon, ancak çok derin izlerde ve derin çukurlarda kullanılıyor. Genellikle meyve asidiyle yapılan peelingden sonra uygulanıyor. Bu yöntemde başlıkları değişebilen ve kristal parçalardan oluşan döner çarklı bir alet kullanılıyor. Bu dönen çarklar cilde temas ederek aşınmasını sağlıyor. Hemen arkasından da pansuman uygulanıyor ve yüz sarılıyor. Bu sargı 1 gün sonra çıkarılıyor. Dermabrazyonda evdeki bakım son derece önem taşıyor. İşlemden sonra ağrı kesici ve antibiyotik kullanmasiyi ihmal etmeyin.

4 - Green peeling

Greenpeeling, günümüzde Avrupa ve deniz ötesi ülkelerde doğal kaynaklı, etkili ve zararsız soyma metodu olarak kabul görüyor. Green peeling 25'e yakın bitkinin toz haline getirilip, özel bir losyonla karıştırılarak yüze maske halinde uygulanması esasına dayanıyor. Kullanılan karışım; yosun, hercai menekşe, at kuyruğu, ısırgan otu ve sarmaşık gibi bitkileri içeriyor, yani tamamen doğal. Green peeling iki aşamadan oluşuyor. Birinci aşamada karışım yüze hafif masaj hareketleriyle yedirildikten sonra cildin durumuna göre 20 - 25 dakika bekletiliyor. Daha sonra ılık bir suyla cilt temizleniyor. İşlem sona erdiğinde 5 gün boyunca kullanmanız için bir losyon veriliyor. İkinci aşamada, yani 5. günün sonunda, cilde yoğun içerikli serumlar ve kremler sürülüyor. Daha sonra da maske uygulanıyor. Yüz bir gazlı bezle sarılarak, maskenin düzgün ve daha sıkı bir şekil almaşı sağlanıyor. Bu aşama, sargının çıkması ve cildin temizlenmesiyle tamamlanıyor. Peeling'in ardından cilt canlı, parlak, gergin ve pürüzsüz bir yapıya kavuşuyor. Ayrıca uygulama esnasında herhangi bir acı ve yanma hissi oluşmadığı ciltte herhangi bir zedelenmeye de neden olmuyor.

5- Lazerli peeling

Lazerli peeling, genel anestezi altında ameliyathane şart-larında gerçekleştiriliyor. Lazer ışınları, dokuyu buharlaştırma yoluyla, hasar görmüş olan deri hücrelerim soyuyor. Lazer uygulamasından sonra kızarmış cilt çok ince bir folyoyla sarılıyor. Bu sayede iyileşme süresi kısalıyor. Müdahale sonrasında ciltte oluşan kabuklanma, kısa bir süre sonra yerini hafif bir kızarıklığa bırakıyor. Ciltte iz kalmaması için tedaviden sonra bir süre güneşten uzak kalınması gerekiyor.

Evinizde peeling

1 - Helena Rubinstein Micro - Massage Scrub: Ciltteki ölü hücreleri arındırıyor ve yüz kaslarını rahatlatıyor.

2 - Guinot Gommage Bioloque: Cildi canlandırıyor, ölü hücrelerden arındınyor ve pürüzsüzleştiriyor.

3- M.D. Formulations Scrub: Kuru kalınlaşmış ölü tabakayı ciltten uzaklaştırıyor. Cildin dokusunu yumuşatıyor ve kıvam veriyor.

4 - Sisley Bufring Cream: Tamamen bitki özleriyle hazırlanan Sisley Bufflng Cream, cildin ölü tabakasını yumuşak biçimde atmasını sağlıyor.

5 -Guerlain Issima Micropeeling Lissant -
Douceur - Edat:
Cildi derinlemesine, yumuşak bir şekilde ölü hücrelerden ve kirlerden arındınyor, yatıştırıyor ve üst deriyi inceltiyor.

6-Lancome Exfolliance Douceur: Ölü hücreleri cilt yüzeyincten arındınyor ve cildi canlandırıyor.

7 - Avon Aipha Peeling Mask: Cildin yüzeyindeki ölü tabakayı soyarken, aşındırıcı etkisiyle yumuşacık bir yüzey yaratıyor.

False